Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Lapin Kansan kalakilpailu: Suuria ahvenia ja hurjia har­juk­sia

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Met­sä­so­pu edel­lyt­tää aitoja kes­tä­vyys­toi­mia

Greenpeacen aktivistit osoittivat mieltään Kemin sellutehtaalla 25.10. vaatien Metsä Groupia sopeuttamaan toimintansa luonnon rajoihin. Lapin Kansan pääkirjoituksessa (28.10.) arveltiin, ettei metsäsopu olisi koskaan pysyvä.

Miten metsäasiat eivät aiheuttaisi keskustelua, kun tehometsätalous on maan suurin syy luontokadolle ja liikahakkuut uhkaavat viedä pohjan Suomen ilmastotoimilta? Hakkuumäärät ovat kasvaneet Suomessa voimakkaasti 2010-luvun aikana ja metsäyhtiöiden vakava kestävyyshaaste on alan itsensä aiheuttama.

Metsäyhtiöt ovat suurennuslasin alla, koska ne ovat epäonnistuneet noudattamaan 2020-luvulle kuuluvaa yhteiskuntavastuuta. Maailmassa, joka on päättänyt pysäyttää luontokadon ja hillitä ilmastokriisiä, ei ole tilaa ekologiset rajat sivuuttaville toimijoille.

Kolme neljästä metsäluontotyypistä on Suomessa uhanalaisia ja metsien hiilinielu on romahtanut liikahakkuiden seurauksena.

Väistämättä edessä olevan kestävyysremontin viivyttäminen ei ole reilua myöskään metsäteollisuuteen elantonsa nojaavia tehdastyöntekijöitä, metsätalousyrittäjiä ja metsänomistajia kohtaan.

Suomi on sitoutunut osana kansainvälistä yhteisöä pysäyttämään luontokadon 2030 mennessä. Juuri nyt sovitaan vanhojen metsien suojelun kansallisista kriteereistä. Metsäyhtiöillä on mahdollisuus osoittaa ratkaisukykyä edistämällä ekologisesti perusteltujen ja riittävän kattavien kansallisten kriteerien määrittelyä.

Greenpeace ei tarvitse metsäkiistoja – päinvastoin. Käynnissä on vuosikymmen, jolloin 1,5 asteen lämpenemisen raja uhkaa ylittyä. Pyrimme tilanteeseen, jossa voisimme mahdollisimman pian kääntää huomiomme suomalaisesta metsäteollisuudesta muihin ympäristö- ja ilmastokysymyksiin. Se edellyttää suomalaiselta metsäteollisuudelta uskottavia toimia luonto- ja ilmastokestävyyden eteen.

Kirjoittaja toimii metsäasiantuntijana ympäristöjärjestö Greenpeacessa.