Kysely: Suo­ma­lai­set huo­mioi­si­vat Poh­jois-Suo­men muut­tu­neen aseman ja mah­dol­li­suu­det hal­li­tus­oh­jel­mas­sa

Kolumni: Turha kuolema herätti ruot­sa­lai­set

Pääkirjoitus: Lo­hen­ka­las­tus­kiel­to pa­kot­taa Uts­joel­la pai­kal­li­set ra­ken­ta­maan uu­del­leen arkensa

Asuntolainat: Nyt voit katsoa ajan­ta­sai­set eu­ri­bor-ko­rot Lapin Kansan netistä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Metsä Group yli tuplasi lii­ke­voit­ton­sa

Kemin uuden biotuotetehtaan piippu on jo näkyvissä. Piippu on 105 metriä pitkä ja sen halkaisija on 12,4 metriä.
Kemin uuden biotuotetehtaan piippu on jo näkyvissä. Piippu on 105 metriä pitkä ja sen halkaisija on 12,4 metriä.
Kuva: Henripekka Kallio

Metsäkonserni Metsä Groupin vertailukelpoinen liiketulos nousi viime vuonna 914 miljoonaan euroon oltuaan edellisvuonna 368 miljoonaa. Loppuvuonna liikevoittoa kertyi 220 miljoonaa, kun edellisen vuoden loka-joulukuun tulos oli 94 miljoonaa.

Koko vuoden liikevaihto nousi reiluun kuuteen miljardiin, oltuaan vuonna 2020 hiukan yli viisi miljardia.

Pääjohtaja Ilkka Hämälä luonnehti tulosta erinomaiseksi.

– Tulosta tukivat neljännellä kvartaalilla vahvana säilynyt kartonkimarkkina ja Kiinassa uudelleen nousuun lähtenyt sellun hinta ja sellun käytön volyymi, Hämälä totesi.

Pandemian vaikutukset näkyivät monin tavoin sekä myönteisesti että kielteisesti. Talouden elvytystoimet aktivoivat rakentamista ja kasvattivat sahatavaran ja puuviilutuotteiden kysyntää. Kartonkiteollisuudessa kasvoi elintarvikepakkaaminen ja siirtymä muoveista kuituihin. Pehmopapereissa kysyntä taas väheni, kun koronarajoitukset pienensivät käyttöä julkisissa tiloissa. Loppuvuonna energian raju kallistuminen rokotti Metsä Tissueta, Hämälä summasi.

Alkaneen vuoden aikana pitkäkuituisen markkinasellun kysynnän odotetaan säilyvän hyvänä Euroopassa ja kasvavan Aasian markkinoilla. Sahatavaran kysynnän odotetaan vahvistuvan kevään aikana kaikilla päämarkkinoilla.

Koronatoimet vaikuttavat erityisesti Metsä Tissuen näkymiin, mutta pehmopaperin kysynnän ennakoidaan kasvavan sitä mukaa kun rajoituksia puretaan. Tuotteiden hintoja nostetaan, jotta raaka-aineiden ja energian kallistuminen saadaan kompensoitua.

Metsä Board hyötyi kotoilusta

Konserniin kuuluva pörssiyhtiö Metsä Board kasvatti loppuvuoden liiketulostaan 91 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli reilut 64 miljoonaa. Koko vuoden osalta liiketulos nousi 387 miljoonaan, oltuaan 221 miljoonaa vuonna 2020.

Koronapandemia on kasvattanut verkkokauppaa ja kotona käytettyjen tuotteiden kulutusta, mikä on edistänyt Metsä Boardin kartonkien käyttöä.

Odotus on, että kartonkien kysyntä pysyy hyvänä päämarkkina-alueilla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Taivekartongin ja valkoisten kraftlainereiden keskihintojen ennakoidaan nousevan, mutta samalla kustannusinflaation odotetaan jatkuvan.

Yhtiön hallitus esittää, että osinkoa maksetaan 0,41 euroa.