Me­ri-La­pis­sa jär­jes­te­tään tie­do­tus­ti­lai­suuk­sia nuorten päih­tei­den käy­tös­tä – ”Van­hem­mat ovat si­ni­sil­mäi­siä”

Aikuisilla on velvollisuus puuttua kaikkien nuorten päihteidenkäyttöön, ei vain oman lapsensa.

Nuorten nuuskan- sekä muiden päihteiden käytöstä kerrotaan tiedotustilaisuuksissa.
Nuorten nuuskan- sekä muiden päihteiden käytöstä kerrotaan tiedotustilaisuuksissa.
Kuva: Vappu Kallio

Kuluneen puolen vuoden aikana Meri-Lapissa on tavoitettu 235 huumeita käyttävää nuorta. Heistä 49 on alle 18-vuotiaita. Poliisille ennestään tuntemattomien tapausten osuus on jopa 85 prosenttia.

Juuri julkaistusta vuoden 2019 kouluterveyskyselystä käy ilmi, että noin 50 prosenttia torniolaisista 8.- ja 9.-luokkalaisista oppilaista sekä yli 60 prosenttia lukion 1. ja 2. vuosikurssin opiskelijoista kokee, että Torniossa on helppo hankkia huumeita.

Tilastojen valossa samantyyppinen tilanne on koko Lapissa, kertoo nuoriso-ohjaaja ja ennaltaehkäisevän päihdetyön yhdyshenkilö Armi Nitovuori Tornion kaupungilta. Hän uskoo, että päihteet kiinnostavat nuoria osaksi sen vuoksi, koska niiden käyttäminen on kiellettyä.

– Huumeita on helppo saada, ja melko nopeasti käyttö voi lähteä lapasesta. Nettimaailma luo sellaista käsitystä, ettei esimerkiksi kannabiksesta olisi haittaa ja sen käyttäminen olisi jopa terveellistä.

Huumeiden kokeilijoita on ollut aikaisemminkin, mutta nyt kun niihin on keskitetysti puututtu, niin se näkyy myös tilastoissa. Poliisi on saanut ennalta estävään työhön rahoitusta, niin tähän on pystytty reagoimaan laajemmin kuin ennen yhteistyössä eri viranomaistahojen kanssa.


Poliisi ja olisi ja A-klinikka järjestävät merilappilaisille vanhemmille tiedotustilaisuuksia, joissa kerrotaan, millainen nuorten elinympäristö muun muassa päihteiden suhteen. Keminmaassa tilaisuus oli pari viikkoa sitten, Torniossa se järjestetään tänään keskiviikkona ja Kemissä ensi vuoden puolella.

– Vanhemmat eivät tiedä, missä mennään. Moni on turhan sinisilmäinen oman nuorensa suhteen ja kuvittelee, etteivät päihteet kosketa omaa perhettä.

– Vanhempien kannattaa olla kiinnostuneita nuorten asioista. Nuoret osaavat valehdella päihdeasioista.


Nitovuori kehottaa vanhempia saapumaan tiedotustilaisuuteen, vaikka perheen lapset olisivat nuorempiakin, eivätkä vielä siinä iässä, jossa rajojen kokeilu alkaa.

Kaikista lapsista on syytä kantaa huolta, ei vain omistaan.

– Kaikilla aikuisilla on velvollisuus puuttua, mikäli epäilee, että ala-ikäinen nuori käyttää päihteitä. Yhteyttä  voi ottaa viranomaisiin, kouluun, nuorisotoimeen tai A-klinikalle. Nuorten päihteiden käyttöön pitää puuttua vanhempien ja viranomaisten kanssa yhteistyössä, Nitovuori tähdentää..

Kaikille avoin infotilaisuus keskiviikkona 6. marraskuuta kello 18–19.30 Aineen taidemuseon auditoriossa.