Korona: Isos­ta-Bri­tan­nias­ta Yl­läk­sel­le tul­leil­ta tu­ris­teil­ta löytyi viisi ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa – to­den­nä­köi­ses­ti ky­sees­sä ei ole omik­ron-muun­nos

Koronarajoitukset: Ro­va­nie­mi ki­ris­tää ra­joi­tuk­sia ja ohjaa ko­ronapas­sin käyt­töön – ylä­kou­lu­lai­sil­le mas­ki­suo­si­tus

Me­ri-La­pin ui­ma­ran­noil­la ve­den­laa­tu pysynyt hyvänä pit­kis­tä hel­teis­tä huo­li­mat­ta

Katri Keinänen (vas.), Emilia Palmgren, Karla Keinänen ja Kiira Keinänen käyvät paljon uimassa Tornion uimarannoilla. Mansikkanokalle he tulivat juhlimaan Kiiran syntymäpäiviä.
Katri Keinänen (vas.), Emilia Palmgren, Karla Keinänen ja Kiira Keinänen käyvät paljon uimassa Tornion uimarannoilla. Mansikkanokalle he tulivat juhlimaan Kiiran syntymäpäiviä.
Kuva: Suvi Pirinen

Helteinen alkukesä on vetänyt Meri-Lapin uimarannat täyteen vesipetoja ja auringonpalvojia. Torniolainen Keinäsen perhe oli nauttimassa aurinkoisesta lauantai-iltapäivästä Kemin Mansikkanokalla.

–Oltiin tosi yllättyneitä, että tätähän on uusittu ihan hirveästi, tämä on tosi kiva nyt. Olen itse käynyt täällä viimeksi 10 vuotta sitten, ja viime viikolla tultiin katsomaan pitkästä aikaa miltä täällä näyttää. Tämä oli todella positiivinen yllätys, että oli näinkin hienoksi mennyt! Tämä on nyt paljon kivempi ja viihtyisä ja siisti, Kaija Keinänen hehkuttaa.

Perheen tytär Kiira Keinänen ihastui rantaan niin paljon, että halusi tulla juhlimaan 13-vuotissyntymäpäiviään Mansikkanokalle.

–On tosi kiva, kun tuolla on esimerkiksi noita lentopalloverkkoja ja kaikkea muutakin tekemistä, Kiira Keinänen sanoo.

Koko porukka on Torniosta, Kiiran ystävä Emilia Palmgren kertoo käyvänsä yleensä Pikisaaressa uimassa.

–Siellä on tosi hyvä, pitkä laituri.

Mansikkanokassa Palmgrenin mielestä parasta on se, että rannalla on tilaa.

–Tämä on iso ranta, täällä mahtuu olemaan ihan rauhassa. Ainoastaan se on ärsyttävää, kun vedessä on niin paljon kiviä pohjassa.

Kemin keskustassa sijaitseva Mansikkanokan uimaranta on 250 metriä pitkä, joten siellä on tilaa auringonottajille.
Kemin keskustassa sijaitseva Mansikkanokan uimaranta on 250 metriä pitkä, joten siellä on tilaa auringonottajille.
Kuva: Suvi Pirinen

Veden laatu erinomainen

Kesän pitkien hellejaksojen aikana pintavesien lämpötila on noussut keskimääräistä korkeammaksi ympäri Suomea, ja se on herättänyt huolta muun muassa sinileväkukinnoista. Kemi-Tornio -alueen uimarannoilla veden laatu on kuitenkin hyvä, eikä sinilevästäkään ole tullut havaintoja.

–Teemme tarkastuksen EU-rannoilla uimakauden alussa, ja kaikilla muilla rannoilla viimeistään heinäkuun alussa. Vedestä tutkitaan ulosteperäisten bakteerien pitoisuudet. Samalla ranta myös kävellään läpi, ja tarkastetaan silmämääräisesti mahdollinen sinilevä ja jätteet. Kumpaakaan ei olla havaittu, rannat ovat todella siistit, sanoo Kemin johtava terveystarkastaja Tarja Pesonen.

EU-uimarannoilla veden laatu tutkitaan kolme kertaa uimakauden aikana. Meri-Lapin alueella uimakausi alkaa 25.6. ja kestää elokuun puoleen väliin. Kemissä virallisia EU-rantoja ovat Takajärven ja Mansikkanokan uimarannat, Torniossa Kivirannan uimaranta ja Uitonranta Suensaaressa. Muilla yleisillä rannoilla veden laatu tutkitaan kerran tai kaksi kesän aikana.

–Tornionjoen rannoilta otamme yleensä näytteen vain kerran kesässä, sillä virtaava jokivesi on yleensä ollut hyvässä kunnossa, eikä siinä ole ollut juurikaan laadullisia muutoksia. Jos vähänkin tulisi jokin epäilys, että olisi tarve, niin hakisimme toisen näytteen, kertoo Tornion alueen terveystarkastaja Tarja Rosenqvist.

Sekä Kemissä että Torniossa EU-uimarannat ovat olleet laatuluokitukseltaan erinomaisia, eikä muillakaan yleisillä uimarannoilla olla havaittu mitään huolestuttavaa.

Kolmevuotias Karla Keinänen viihtyi Mansikkanokan rannalla hellepäivänä.
Kolmevuotias Karla Keinänen viihtyi Mansikkanokan rannalla hellepäivänä.
Kuva: Suvi Pirinen

Jatkuvaa kunnossapitotyötä

Kemissä rantojen ylläpidosta uimakauden aikana vastaa Kemin kaupungin yhdyskuntatekniikka, Torniossa puistotoimi.

Tornion Puistomestari Henna Lauhikari kertoo, että kesän aikana uimarannoilla käydään useamman kerran viikossa tekemässä silmämääräinen tarkastus. Isompi siivous tehdään kerran viikossa.

–Kerätään roskat, katsotaan, että yleisilme on siisti, siivotaan pukukopit ja vessat. Tehdään myös sellaista yleistä kunnossapitotyötä. Esimerkiksi Torniossa joenrannalla olevilla uimarannoilla on virtauksen vuoksi rajattu poijuilla turvallinen uima-alue. Noilla rannoilla tarkastetaan, että poijut ovat oikeilla paikoillaan, Lauhikari kertoo.

Tornion uimarannat ovat enimmäkseen hyvässä kunnossa, mutta kunnostustarpeita voi tulla hyvin nopealla aikataululla.

–Uimarannoilla on niin kova käyttöaste, että kunnostustarpeita saattaa ilmetä hyvinkin yllättäen. Valitettavasti niillä ilmenee hyvin paljon ilkivaltaa ja sotkemista.

Bajamajoja ja pukukoppeja uusittu

Tälle kesälle isompi projekti Torniossa on bajamajojen vaihto uusiin, parempiin ulkovessoihin. Myös pukukoppeja on vaihdettu pikkuhiljaa uusiin, niistä on enää yksi vanha jäljellä. Kuntalaisten toiveita otetaan myös kunnostussuunnitelmissa huomioon.

–Tällä hetkellä erityisesti Kaakamonniemeä ollaan toivottu kunnostettavaksi. Sinne on toivottu yleisen siistimisen lisäksi esimerkiksi nuotiopaikkaa ja mutaisen rannan kunnostamista, Lauhikari kertoo.

Kemin puistotyönjohtaja Katri Lassila kertoo, että Kemin uimarannat ovat tällä hetkellä hyvässä kunnossa

–Uimaranta alueet siistitään roskista jokainen arkipäivä, että yleisilme säilyisi viihtyisänä.

Syyskesällä suunnitelmissa on Mansikkanokan uimarannan pukusuojien uusiminen. Alueelle asennetaan myös monipuolisia liikuntavälineitä.

Mistä on kyse

Uimarantojen vedenlaadun valvonta

Kuntien terveydensuojeluviranomaiset valvovat yleisten uimarantojen veden laatua.

Vedestä mitataan kesäisin uimakauden aikana säännöllisesti sellaisten bakteerien (suolistoperäisten Enterokokkien ja Escherichia coli -bakteerin) pitoisuuksia, jotka osoittavat uimaveden ulosteperäistä saastumista.

Lisäksi uimarannoilta havainnoidaan syanobakteerien eli sinilevien ja jätteiden esiintymistä.

Uimaveden ulosteperäinen saastuminen ja sinilevät voivat aiheuttaa haittaa uimareiden terveydelle, esimerkiksi pahoinvointia sekä vatsa- ja iho-oireita.

Uimarantojen veden laadusta tiedotetaan uimakauden aikana uimarannoilla sekä kuntien nettisivuilla.

EU-uimarannoilta otetaan kolme näytettä uimakauden aikana ja muilta yleisiltä uimarannoilta 1–2 näytettä.

EU-uimarannoiksi lasketaan yleiset uimarannat, joilla arvioidaan käyvän uimakauden aikana vähintään 100 uimaria päivässä.

Kemissä EU-uimarantoja ovat Takajärven ja Mansikkanokan uimarannat, Torniossa Kivirannan ja Uiton uimarannat.

Lapin läänissä uimakausi on määritelty 25.6.–15.8. väliseksi ajaksi.