Päivien lyheneminen: Mi­nuut­ti mi­nuu­til­ta kohti kaa­mok­sen sineä –  katso ani­maa­tios­ta miten päivä lyhenee nyt Lapissa

Kolumni: Ennen ko­din­hoi­ta­jat rien­si­vät hätiin, kun perhe joutui pulaan – nyt apua saa vain jos osaa vaatia

Palkinnot: Lapin Kansa on vuoden Mes­tis-me­dia

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Me­ri-La­pin me­nes­tys koko Lapin etu

Teollisuuden näkökulmasta Länsi-Pohjan keskussairaalan olemassaolo on ensiarvoisen tärkeää. Metsä Groupin Kemin biotuotetehdas on pohjoisen pallonpuoliskon tehokkain puuta jalostava laitos ja metsäteollisuutemme historian suurin investointi. Outokumpu Oyj:n Tornion terästehdas on maailman suurimpia ruostumattoman teräksen tuotantoyksiköitä. Outokumpu Chrome Oy:n Kemin kaivos on ainoa kromikaivos EU:ssa ja Suomen suurin maanalainen kaivos.

Infinited Fiber Companyn kuitutehtaan Kemin Veitsiluodossa on määrä käynnistyä syksyllä 2023. Kemin Satama kattaa 8 prosenttia koko Suomen viennistä. Se palvelee myös Ruotsin ja Norjan kaivosteollisuuden tarpeita.

Länsi-Pohjan keskussairaala perustettiin 1938. Sen yhteyteen on rakennettu viime vuonna Länsi-Pohjan uusi psykiatriatalo, joka on tunnettu ja arvostettu käyttämästään Keroputaan hoitomallista. Sairaalan toiminnot ovat laajat ja kattavat. Henkilöstön työurat ovat pitkiä ja ammattitaito vailla vertaansa.

Olemme erittäin haastavassa tilanteessa sote-henkilöstön ja -palvelujen suhteen. Ala ei houkuttele, työntekijät siirtyvät alalta muualle ja henkilöstövaje ja siitä aiheutuva kuormitus syö henkilöstön jaksamista. Taloushaasteet luovat painetta työn ja palvelujen suunnitteluun ja tuottamiseen.

THL on arvioinut, että Suomella on edessä vakavia haasteita väestön ikääntymisen suhteen. Palvelujärjestelmän kyky tunnistaa piilossa olevaa palveluntarvetta on riittämätön. Palvelujen ja sairaaloiden vähentäminen ei ole ratkaisu tässä tilanteessa. Tarvitsemme Länsi-Pohjan keskussairaalaa ja sen osaamista, jotta palvelumme pysyvät asiakaslähtöisinä ja laadukkaina.

Länsi-Pohjan henkilöstö on tunnettu osaamisestaan ja arvoistaan. Vaikeassa tilanteessa tulisikin panostaa enemmän siihen, että nämä osaajat toimivat hyvinvointialueellamme jatkossakin. Meillä ei ole varaa menettää yhtään hoitoalan henkilöä toisille hyvinvointialueille. Tarvitsemme kaksi sairaalaa myös koulutuksen näkökulmasta. Mikäli harjoittelupaikkoja vähennetään, on sillä suora vaikutus alalta valmistuvien määrään ja koulutuksen vetovoimaan.

Hyvinvointialue on me kaikki Lapissa. Meidän tulee yhdessä rakentaa ja kehittää hyvinvoiva Lappi. Vaikka haasteita riittää, uskomme vahvasti, että yhdistämällä tietomme ja taidot saamme asiat toimiviksi ja kaikkia lappilaisia palveleviksi.

(ps.)