Me­ri-La­pin kun­nis­sa eri­lai­set etä­työ­käy­tän­nöt – ”A­vai­na­sia­na on sen ar­vioi­mi­nen, että työn te­ke­mi­nen on­nis­tuu etänä.”

Mauri Posio kertoo, että monia kunnanjohtajan töitä voi aivan hyvin tehdä kotona.
Mauri Posio kertoo, että monia kunnanjohtajan töitä voi aivan hyvin tehdä kotona.
Kuva: Nina Susi

Keminmaan kunnanjohtajan Mauri Posion pitää kysyä joka kerta erikseen kunnanhallituksen puheenjohtajalta, saako hän tehdä etätöitä.

Keminmaan kunnanjohtajasopimusta ei ole saatu tehtyä, koska kunnanhallitus ja kunnanjohtaja eivät ole päässeet sopimukseen kaikissa työsuhteeseen liittyvissä asioissa.

Yksi sopimuksen syntymistä hidastanut asia on kysymys etätöiden tekemisestä.

Kunnanjohtajaneuvotteluissa esitettiin toive, että etätyön tekeminen kirjattaisiin johtajasopimukseen.

– Selkeyden vuoksi olisi hyvä, jos tämä asia olisi kirjattu johtajasopimukseen, toteaa Keminmaan kunnanjohtaja Mauri Posio.

Kunnassa on hyväksytty muutama vuosi sitten Keminmaan työntekijöitä koskeva etätyöohje.

–Työnantajan kanssa tehdään sopimus, jossa sovitaan esimerkiksi siitä, onko etätyö säännönmukaista ja mitä etätöissä pitää saada aikaiseksi, Posio kertoo.

Kunnanjohtajan etätyöasiaa puitiin Keminmaan kunnanhallituksessa keskiviikkona. Hallitukselle esitettiin, että myös kunnanjohtaja Posion kanssa tehtäisiin Keminmaan kunnan työntekijän etätyösopimus.

Kunnanhallituksen jäsen Raimo Arponen esitti kuitenkin Risto Rimpisalon kannattamana, että etätyösopimusta ei hyväksytä ja asiassa ”toimitaan kuten aikaisemminkin kunnanhallituksen puheenjohtajan luvalla tapauskohtaisesti lyhytkestoisissa tapauksissa.”

Posio kertoo, että nykyaikaisten välineiden, tietojärjestelmien, ohjelmien ja yhteyksien ansiosta monia kunnanjohtajan tehtäviä on mahdollista tehdä etänä.

Lounais-Lappi kysyi myös muiden kuntien etätyökäytännöistä. Esimerkiksi Ylitornion kunnassa etätyön tekeminen on mahdollista.

–Mitään erityistä linjausta ei kunnassa ole tehty. Tilanteet katsotaan aina tapauskohtaisesti. Avainasia on sen arvioiminen, että työn tekeminen onnistuu etänä, kertoo kunnanjohtaja Tapani Melaluoto.

Kemin kaupungin henkilöstöpäällikkö Jani Koskela kertoo, että Kemissä ei ole tehty yleistä linjausta etätöistä. Kaupunginjohtaja Tero Nissinen tekee etätöitä kotona iltaisin sekä matkoilla ollessaan.

–Oma työpisteeni on vain yksi työn suorituspaikoista eikä läheskään aina keskeinen. Mutta erityistä sopimusta työnantajan kanssa etätöistä minulla ei ole, Nissinen kertoo.

Myöskään Simon kunnassa ei ole erikseen linjattu etätyön tekemisestä.

– Johtoryhmän sisällä yksittäisiä etäpäiviä on tässä vuosien aikana toteutettu sopimalla etukäteen tilanteiden mukaan. Minulla ei käytännössä ole ollut tarvetta etätöihin, kun työpaikkani on kahdeksan kilometrin päässä kotoa. Kunnanhallituksen puheenjohtajan kanssa voin kyllä sopia tarvittaessa etäpäivistä. Minulla on kokonaistyöaika, Simon kunnanjohtaja Vivi Marttila kertoo.

Tornion kaupunginjohtaja Timo Nousiainen kertoo, että kaupungilla on etätyön pelisäännöt työn alla.

– Joissakin kaupungin asiantuntijatehtävissä on mahdollista tehdä etätyötä erikseen esimiehen kanssa asiasta sopien, käytännössä maksimissa muutama päivä kuussa. Itse en varsinaisesti tee etätyötä, olen virka-aikana kaupungintalolla 8–17, jollen ole jossakin kokouksessa tai tilaisuudessa. Lisäksi tulevat illat ja viikonloput. Tietokone ja puhelin on koko ajan mukana, joten voin hoitaa asioita mobiilisti, Nousiainen kertoo.