Jälkipuinti: Ranua ei saanut pandoja mat­kai­lun ve­to­nau­loik­si, mikä oli lopulta onni

Kolumni: Ruot­sa­lais­nei­ti auttoi ym­mär­tä­mään pa­rem­min ko­ti­kau­pun­kia­ni Ro­va­nie­meä

Uutisten viikko: Näin koulut saavat Lapin Kansan di­gi­tun­nuk­set käyt­töön­sä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Menikö Ju­mis­kon lu­pa­pro­ses­si lain mukaan?

Olen aiemmin kuvannut (LK 7.4.) Jumiskon voimalan peruskunnostuksen lupaprosessin käänteitä. Etsiessäni Jumiskojoen vesistöalueen alkuperäistä 1950-luvun säännöstelysopimusta, se löytyi vasta kansallisarkistosta, eikä yllätyksekseni Lapin ely-keskuksesta. Sopimuksesta käy ilmi, että Pohjolan Voima Oy:n (PVO) ja Paloperän osakaskunnan Isojärveä koskeva sopimus olikin määräaikainen vuokrasopimus ja se oli päättynyt 7.3.2007.

Pyysin elyltä selvitystä asiasta helmikuussa ja toistaessa pyyntöni sain vastauksen maaliskuussa. Vesivoiman käyttöoikeudesta olikin tehty uusi sopimus 2008 PVO:n ja Paloperän osakaskunnan välillä. Toistuvien pyyntöjeni jälkeen sain sopimuksen ja hämmästyin. Se sisältää merkittäviä virheitä, mikä viittaa kiireeseen sopimusta laadittaessa.

Sopimuksen alkamispäiväksi on merkitty 7.3.2008. Onko 2007–2008 Isojärven vettä pumpattu Ala-Suolijärveen laittomasti? Kuka tai mikä taho on vastuussa mahdollisista vahingoista? Voiko kaksi osapuolta tehdä keskenään sopimuksen, josta aiheutuu merkittäviä ympäristövaikutuksia?

Onko sopimus tehty tarkoituksella virheellisesti, jotta edellä mainituilta selvityksiltä vältytään? Miksi sopimusta ei ole kirjattu Maanmittauslaitoksen rekisteriin, vaikka näin olisi pitänyt menetellä sopimukseen liittyvän erityisen oikeuden takia? Miksi ely ei ole ollut tietoinen alkuperäisen sopimuksen määräaikaisuudesta ja uudesta sopimuksesta?

Elyn peruskunnostusta koskeva lausunto (2019) perustuu puutteelliseen valmisteluun ja elyn on se oikaistava.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.