Mene vaikka tänne: Tai­vaal­lis­ta tai­det­ta, makeja, mu­siik­kia, maa­seu­tua ja syn­ny­tyk­seen val­mis­tau­tu­mis­ta

Matti Sirviö on tavattavissa näyttelyssään lauantaina 10. lokakuuta.
Matti Sirviö on tavattavissa näyttelyssään lauantaina 10. lokakuuta.

1. Muistutus taivaasta

Omanissa asuvan taiteilijan Matti Sirviön näyttely on muistilappu – se on kutsu ajattelemaan taivasta pysäytetyn ajan keskellä.

Sirviö on Lähi-idässä ja Persianlahdella uraansa luonut taiteilija, galleristi ja hengellinen vaikuttaja. Osa Rovaniemen näyttelyn abstrakteista ja syvästi symbolisista töistä on maalattu hiekka-aavikoiden ympäröimässä Muskatissa, osa Karigasniemen seudun tuntureilla, jossa Sirviöllä on kesäateljee ja majatalo nimeltä Manna.

Taiteilija on tavattavissa näyttelyssä lauantaina 10. lokakuuta.

Muista taivas! Matti Sirviön maalauksia 1.11. saakka Varjo Galleriassa, Rovakatu 40. Avajaiset pe 9.10. klo 18–20. Avoinna ma–pe klo 10–17, la–su klo 12–16. Vapaa pääsy.
Villa Vinkkelissä katsellaan valokuvia makeista.
Villa Vinkkelissä katsellaan valokuvia makeista.
Kuva: Kaisa Sirén

2. Madagaskarin mainiot makit

Villa Vinkkelin nojatuolimatkalla katsellaan Kaisa Sirénin valokuvia Madagaskarin makeista.

Madagaskar Intian valtameressä irtaantui muista mantereista noin 88 miljoonaa vuotta sitten, joten saaren kasvit ja eläimet ovat kehittyneet eristyneissä olosuhteissa. Madagaskarin luonto onkin monimuotoisuuden kehto: saaren eläimistöstä 90 prosenttia esiintyy vain Madagaskarilla.

Tunnetuimpia edustajia ovat puoliapinat, joita on noin 100 eri lajia. Ne eivät ole aivan yhtä kehittyneitä kädellisiä kuin apinat, mutta sitäkin inhimillisempiä suurine kasvoineen ja pyöreine silmineen.

Madagaskarin mainiot makit! Valokuvaesitys ti 13.10. klo 18–19 Villa Vinkkelissä, Vuopajantie 15. Rajoitettu paikkamäärä. Ennakkoilmoittautumiset villavinkkeli.com. Liput 7/2 e.

3. Kysy synnytyksestä kätilöltä!

Jännittääkö synnytys? Aktiivinen synnytys ry:n avoimessa keskusteluillassa on mahdollisuus kysyä synnytyssairaalan käytännöistä synnytyssalin kätilöltä. Niistä kertoo kätilö Titta Lehto LKS:n naistenklinikalta.

Ilta on avoin ja maksuton kaikille ja siihen voi osallistua myös etänä.

Aktiivinen synnytys ry järjestää syksyn aikana muitakin vertaistuellisia keskusteluryhmiä. Niitä vetävät doulat Sintija Dutka ja Paula Sankala sekä kätilö Tinja Semenoff.

Kysy kätilöltä -ilta ke 14.10. klo 17–19 MLL:n Perhetoimintakeskuksessa. Ilmoittautumiset etäosallistumiseen sintija.dutka@gmail.com.
Jesse Kaikuranta
Jesse Kaikuranta
Kuva: Sara Lehtomaa

4. Jesse Kaikurantaa soolona

Laulaja Jesse Kaikuranta on julkaissut tänä syksynä uuden singlen, jonka myötä hän on lähtenyt konserttikiertueelle. Konserteissa Kaikurantaa kuullaan soolona: hän tarjoilee laulut vain pianon kera.

Uusi single En se ollut minä  on balladi, joka sopii syksyisiin tunnelmiin. Siinä pohditaan vastuuta omasta tekemisestä ja sanotuista sanoista syyttelemättä tai ahdistumatta.

Jesse Kaikuranta to 15.10. klo 19 kirkossa. Liput 22,50 e tiketti.fi tai 25 e ovelta.

5. Maaseudun ongelmia dokumenttielokuvassa

5Dokumenttielokuva Luonnonlaki (70 min.) on intiimi kuvaus suomalaisen maatilaperheen vaikeasta sukupolvenvaihdoksesta konkretisoituvan ilmastonmuutoksen Suomessa. Se pureutuu koko yhteiskuntaa koskettaviin maaseudun ongelmakohtiin yhden maanviljelijäperheen tarinan kautta.

Elokuva on kuvattu rajuja säävaihteluita sisältäneiden katovuosien 2017–2018 aikana Kiuruvedellä, Pohjois-Savossa, mutta on teemoiltaan universaali ja ajankohtainen.

Luonnonlain (2019) esityksen jälkeen on keskustelutilaisuus, jonka vetää Maaseudun tukihenkilöverkon Eeva-Kaisa Lahti.

Luonnonlaki-elokuva to 15.10. klo 17 pääkirjastossa. Vapaa pääsy. Katsojamäärää rajataan koronarajoitusten mukaan.