Kolumni

Mehukkaan ansioluettelon puute ja alaikäisyys vievät nuorten työt – Nuorten työelämää puntaroidaan, vaikka pitäisi osallistaa

-
Kuva: Pekka Aho

Oletko tottunut siihen, että töitä hakiessa sinulle sanotaan, ettei sinulla ole riittävästi työkokemusta? Tai siihen, ettei ansioluettelosi ole tarpeeksi runsas ja mehukas? Toisaalta et ole vielä täysi-ikäinenkään, joten tarjolla oleva työsuhde ei todennäköisesti sovi sinulle.

Työpaikan saaminen sekä työkokemuksen kartoittaminen, varsinkin alaikäisenä, on todella haastavaa. Koska moni nuori ei vältämättä ole alan opiskelija tai ole tehnyt vastaavaa työtä aikaisemmin, mahdollisuudet työllistyä alalle kuin alalle ovat hyvin pienet.

Vaikka nuorille suunnattuja töitä halutaan tarjota, suurimmaksi osaksi matalalla kynnyksellä, yhä edelleen jossain työpaikoissa vaatimukset saattavat olla liian suuret kokemattomalle nuorelle.

Toisaalta se, että työkokemusta pitäisi kartuttaa jo ennen virallista työelämää, kuulostaa hankalalta. Esimerkiksi kesätyöt ovat mahtava mahdollisuus tienata sekä rahaa että kokemusta.

Ja mikäpä parempaa, kuin työskenteleminen lomalla ilman paineita opiskeluista.

Nuorten työnteko ei kuitenkaan enää koostu ainoastaan kesätöistä. Kaikilla ei myöskään ole sekä äitiä että isää, mummoa tai pappaa maksamassa kaikkia menoja, jolloin vaihtoehtona ei ole kuin tienata itse omat rahansa. Näin ollen osa-aikainen työ saattaa kuulostaa monen korvaan todella siistiltä jutulta, jonka myötä voi tuntea itsensä vihdoin itsenäiseksi aikuiseksi.

Sitä kokee olevansa aikuinen, joka itse tienaa rahansa menojaan varten.

Tästä syystä opiskelun ohella työskenteleminen on kasvattanut suosiotaan lukiolaisten keskuudessa. Monelle on sopivaa tehdä epäsäännöllisiä keikkatyön omaisia vuoroja kun taas toiset haluavat osa-aikaisen työpaikan, jossa työtunteja kertyy viikkoon enemmän kuin keikkatyöläisellä. Tässä vaiheessa monella ei enää kiinnosta työkokemuksen kartoittaminen vaan ennemminkin rahan tienaaminen.

Mutta miten on opiskelujen laita tässä suhteessa?

Usea nuori kärsii jo ennestään  liiallisesta stressistä ja ahdistuksesta opiskelujen ja oman siviilielämänsä suhteen. Kun ahdistus lisätään vielä työpaineisiin sekä huoleen ajan riittämisestä, on uupuneen teinin yhtälö valmis.

Karsiakko kattavasta ansioluettelosta opiskelu iässä ja satsatakko työelämään myöhemmällä iällä vai hankkiako elinikäisiä suhteita monista eri työpaikoista ja -aloista.

Eikö se, että tietää suurinpiirtein, miten kassakonetta käytetään ja kuinka ollaan ystävällisiä asiakkaille, riitä? Kokemus karttuu ainoastaan osallistamisen ja tekemisen kautta, olit sitten yläastelainen tai yliopistolainen.

Kirjoittaja on tympääntynyt nuori, jonka työkokemus koostuu pääosin TET-jaksoista ja parista muusta kesätyöstä.