Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 5. päivän luukku tästä

Tähtijuttu: Sinikka Kont­ti­nen on yl­peäs­ti ny­ky­ajan rohkea maa­ti­lan emäntä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Mat­kai­lun varaan ei kannata ra­ken­taa

Talven matkailu tulee olemaan normaalia hiljaisempi Lapissa varsinkin ulkomaalaisten turistien osalta. Lapin Kansa kertoi (28.11.) valtiovarainministerin ehdottaneen, että EU:n elvytyspaketista rahaa laitettaisiin matkailun ”uuteen nousuun”.

Matkailu on kasvanut jo monta vuotta peräkkäin, se toipuu ilman tukiakin. Uusi Suomi kertoi jo 2018, miten matkailuyritykset tekevät paljon rahaa, mutta työntekijöiden palkat ovat jopa laskeneet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Matkailuyritykset ovat valitelleet, ettei Suomesta löydy tarpeeksi työvoimaa alalle.

Samassa jutussa tuodaan ilmi, kuinka Kakslauttasen henkilöstöstä 90 prosenttia on ulkomaalaisia. Tämä ei kuulemma johdu palkasta, mutta Kakslauttanen on maksanut ulkomaalaisille vuokratyöntekijöille noin pari euroa tunnilta. Suuri riski onkin, että koronan tuomista tappioista ”elpyminen” haetaan juuri henkilöstösäästöillä. Kotimaasta kelpaa halpa työvoima, kuten matkailualan harjoittelijat ja ulkomailta jo tuttuun tapaan tuodaan halvempaa työvoimaa.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.