Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

mainos : Syys­mark­ki­na­tar­jous, Lapin Kansa Digi 2,99 €/viik­ko. Tilaa tästä.

Pääkirjoitus

Mat­kai­lua on mo­nen­lais­ta

-

Lappilaiset matkailuyritykset ja ohjelmapalveluja järjestävät tahot taputtivat vain kevyesti käsiään yhteen, kun hallitus höllensi matkustusrajoituksia. Nyt raja-arvona on 25 tautitapausta 100 000 asukasta kohti edellisen kahden viikon aikana. Aiemmin luku oli kahdeksan. Tervetuloa ruotsalaiset, norjalaiset ja saksalaiset turistit pelastamaan Lapin matkailubisnestä.

Pohjoisessa on ollut syvä huoli, miten matkailuyritysten käy, jos vanhat rajoitukset olisivat jääneet voimaan. Osa yrityksistä olisi lopettanut toimintansa ja osa olisi ajautunut konkurssiin. Eihän tuleva talvi ole vieläkään viime vuoden kaltainen. Brittituristit ovat olleet Lapille tärkeitä etenkin joulun aikaan. Heitä on saapunut Lappiin useilla reittilennoilla. Vaikka brittilehdistö haukkui lumettoman Lapin paskaksi valtakunnaksi vuonna 2018, niin silti saarelta tulee Lappiin joulun aikaa useita kymmeniä tuhansia turisteja; joissakin laskelmissa luku on ollut jopa 100 000. Paikattavaa jää edelleenkin.

Kotimaan matkailu ei pysty kompensoimaan ulkomaisten turistien jättämää aukkoa. Siis ei niille yrityksille, jotka ovat satsanneet ulkomaan matkailuun. Suomalaiset eivät ole niin hanakoita vuokraamaan moottorikelkkoja tai lähtemään poroajelulle kuin muualta tulleet vieraat.

Onneksi kaikki matkailuyritykset eivät ole riippuvaisia kansainvälisestä matkailusta. Osa on keskittynyt markkinoimaan tarjoamiaan tuotteitaan kotimaan rajojen sisällä. Juuri näillä yrityksillä menee nyt hyvin. Kotimaassa tapahtuva matkailu on lisääntynyt. Ei minulla käy mielessäkään lähteä viettämään talvea muualle kuin Suomeen. Katsotaan vuoden päästä, mikä on tilanne.

Kotimaassa ja omassa Lapin maakunnassa riittää nähtävää ja koettavaa. Tutustumisen arvoisia paikkoja on kymmeniä.

Käväisin viime viikolla Ylitornion Aavasaksalla, missä paikallinen yrittäjä oli entisöinyt vanhat lomamökit uuteen uskoon. Pitää käydä ensi keväällä Aavasaksalla verestämässä vanhoja laskettelumuistoja. Mukavia muistoja tulee sieltä mieleen myös juhannusjuhlista. Ne olivat todellisia juhlia isolla J:llä.

Pentti Korpelalta ilmestyi juuri kirja, missä esitellään hyvinkin tarkasti Lounais-Lapin retkikohteet. Uusia kohteita löytyy jokaiselle kulkijalle. Mukavia retkikohteita löytyy yllättävänkin läheltä kotipaikkakuntaa. Käykääpä tutustumassa esimerkiksi Kemin edustalla sijaitsevaan Laitakarin saareen.