Pääkirjoitus

Marttiinin puukkojen valmistuksen siirto Vääksyyn olisi perinteisen ja vahvan lappilaisen brändin loppu

Marttiinin puukolla on Lapissa vahvat ja pitkät perinteet.
Marttiinin puukolla on Lapissa vahvat ja pitkät perinteet.
Kuva: SUVI TANNER

Tanskalaiseen Royal Unibrew -panimoyhtiöön nykyään kuuluva Hartwall Oy lopetti Lapin Kullan valmistuksen Tornion tehtaalla syksyllä 2010. Yhtiö kertoi siirtävänsä perinteisen lappilaisen oluen valmistuksen Lahteen. Samalla loppui yli sata vuotta kestänyt komea perinne.

Päätös "lapparin" siirrosta etelään otettiin pohjoisessa tyrmistyneenä vastaan. Lapin Kullan ystävien oli mahdoton ymmärtää, miten "tunturipurojen raikkautta" voitaisiin uskottavasti valmistaa Etelä-Suomessa.