Mainos

Markus Lohi: Vä­sy­mät­tö­mäl­lä työllä tulee tulosta – ”So­te-uu­dis­tuk­sen pitää turvata lä­hi­pal­ve­lut”

Keskustan kansanedustaja Markus Lohi on päättyvällä vaalikaudella noussut valtakunnan päättäjien eturiviin. Vaalikausi on ollut monella tapaa poikkeuksellinen, mutta Lohen rauhallinen ja väsymätön tapa viedä asioita eteenpäin on tuonut tulosta. Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus vaikuttaa kaikkien arkeen.

"Meillä päättäjillä pitää olla sopimis-, yhteistyö- ja päätöksentekokykyä tästä eteenpäin vielä enemmän", Markus Lohi sanoo.
"Meillä päättäjillä pitää olla sopimis-, yhteistyö- ja päätöksentekokykyä tästä eteenpäin vielä enemmän", Markus Lohi sanoo.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana Markus Lohi vaikutti ratkaisevasti siihen, että yli kymmenen vuoden vatvomisen jälkeen eduskunta vihdoin hyväksyi sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä vastaavat uudet hyvinvointialueet aloittivat vuodenvaihteessa.

– Näyttää siltä, että lainsäädäntö on ollut riittävän hyvä. Suuria ongelmia ihmisten arjen palvelujen näkökulmasta ei ole ollut. Parannettavaa palveluissa kuitenkin on. Ihmisten pitää päästä nopeammin hoitoon ja vanhusten saada inhimillistä hoivaa, Lohi sanoo.

Lohen mukaan uudistuksen tärkeimpiä tavoitteita on nimenomaan peruspalvelujen parantaminen.

– Ne ovat jokaisen lappilaisen ja suomalaisen arkeen vaikuttavia lähipalveluita. Nämä palvelut pitää turvata mahdollisimman lähellä koteja, Lohi tähdentää.

Toisena ihmisten arkeen vaikuttavana uudistuksena Lohi nostaa esiin tällä vaalikaudella päätetyn perhevapaiden uudistuksen.

– Se on perheille parannus, ei leikkaus. Uudistus ottaa huomioon joustavasti perheiden erilaiset tilanteet ja tarpeet. Perheillä on myös tästä eteenpäin mahdollisuus valita itselleen sopiva tapa hoitaa lapset. Kotihoidontuki säilyy, vaikka sitä jotkut ovat yrittäneet romuttaa.

Lapin matkailu selviytyi

Korona kaikkine seurauksineen oli etenkin Lapin matkailulle eloonjäämistaistelu.

Lohi joutui eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana usein punnitsemaan, katsotaanko asioita vain terveyden näkökulmasta vai huomioidaanko päätöksissä myös ihmisten muu hyvinvointi ja maan eri osien pärjääminen.

– Muistan erityisen hyvin perjantain 26.3.2021. Eduskunta oli juuri hyväksynyt lain, joka mahdollisti koronatilanteen alueellisen tarkastelun. Hallitus oli kokoontumassa sunnuntaina päättämään seuraavista koronarajoituksista. Pääsiäinen oli tulossa. Tiesin, mitä sulku olisi tarkoittanut Lapin matkailulle, Lohi kertaa.

Lohi kokosi alueen viranomaisten kanssa kaikki Lapin kunnanjohtajat ja kuntien johtavat lääkärit neuvonpitoon, jossa kartoitettiin koko Lapin koronatilanne kuntakohtaisesti.

– Raportin perusteella hallitus joutui mahdollistamaan lähes kaikille Lapin ravintoloille aukiolon pääsiäisenä. Valitettavasti Kittilä pysyi suljettuna, Lohi sanoo.

"Perhevapaauudistus on perheille parannus, ei leikkaus", Markus Lohi tähdentää.
"Perhevapaauudistus on perheille parannus, ei leikkaus", Markus Lohi tähdentää.

Turvallisuus ja talous tärkeimpiä - yhteistyöllä pärjätään

Tulevien vuosien tärkeimmiksi asioiksi Suomen kannalta Lohi nostaa huolenpidon turvallisuudesta sekä talouden kuntoon laittamisen.

– Nato-jäsenyyden myötä etenkin Lapille tärkeät liikenneratkaisut, kuten valtatie 21 ja Kolarin radan sähköistäminen, tulevat Suomen turvallisuuden ja huoltovarmuuden kannalta keskeisiksi, Lohi sanoo.

Talouden kuntoon laittamisessa tärkeintä Lohen mukaan talouden uudistaminen ja se, että koko maahan saadaan lisää työpaikkoja ja työllistäviä yrityksiä. Etenkin Lapissa on tähän monenlaisia mahdollisuuksia. Tulevien vuosikymmenien suurin talouden haasteemme on nopea väestörakenteemme muutos, joka uhkaa talouskasvuamme. Syynä on syntyvyyden romahtaminen.

– Säästämäänkin joudutaan, mutta se pitää tehdä koko maan ja jokaisen suomalaisen kannalta oikeudenmukaisesti, Lohi linjaa.

Keskustan varapuheenjohtajana Lohi on tyytyväinen, että Suomessa on viime vuosina pystytty yksituumaisuuteen isoimmissa asioissa.

– Meillä päättäjillä pitää olla sopimis-, yhteistyö- ja päätöksentekokykyä tästä eteenpäin vielä enemmän, jotta Lappi ja Suomi pärjäävät, Lohi sanoo.

Markus Lohi ja Keskustan toinen lappilainen kansanedustaja Katri Kulmuni keskustelevat Lapin ja Suomen pärjäämisestä  tupaillassa. Koko tupaillan voi katsoa Keskustan nettisivuilla.

-