Mainos

Man­si­kan­myyn­tiä sata päivää kesässä – ”Laa­duk­kaal­la vil­je­lyl­lä ja hyvällä lo­gis­tii­kal­la saadaan huip­pu­laa­du­kas man­sik­ka asiak­kaal­le”

Mansikan laatu ja sen tuoreena säilyminen ovat ykkösasia marjoja ja vihanneksia myyvän Mansikka Lappalaisen toimitusjohtajalle Tapani Lappalaiselle.

Lappalaisille on tärkeää, että asiakas saa heiltä parasta mahdollista kotimaista mansikkaa.
Lappalaisille on tärkeää, että asiakas saa heiltä parasta mahdollista kotimaista mansikkaa.

Hyvä yhteistyö suomalaisten mansikanviljelijöiden ja kuljetusyritysten kanssa takaavat laadukkaan tuotteen. Mansikka Lappalainen on merkittävä nuorten kesätyöllistäjä pohjoisen Suomen alueella.

Rovaniemeläinen Mansikka Lappalainen on yli kolmen vuosikymmenen ajan marjojen ja vihannesten torimyynnissä toiminut perheyritys, jonka päätuote on tuore, laadukas suomalainen mansikka. Lappalaisen myyntipisteet löytyvät Rovaniemen lisäksi Kemistä, Keminmaasta ja Torniosta. Yritys tekee yhteistyötä K-Citymarkettien ja K-Supermarkettien kanssa; torien ohessa kyseisten kauppojen piha-alueet ovat marjakauppiaille merkittäviä myyntipaikkoja.

Marjoja ja vihanneksia Suomesta ja vähän ulkomailtakin

Mansikka Lappalaisen yrittäjäpariskunta Tapani ja Marja Lappalainen ovat tehneet paljon töitä sen eteen, että asiakkaille saadaan mahdollisimman laadukasta mansikkaa. Korkea laatu on saavutettu kokemuksen kautta: niin viljelijät kuin myyjä ovat vuosien varrella hioneet toimintatapojaan laadun edistämiseksi. Lappalaisen myyntikojuissa myydään laatumansikan lisäksi vadelmaa, pensasmustikkaa ja kirsikkaa sekä kaikki kausimarjat, toimitusjohtaja Tapani Lappalainen kertoo.

– Suomessahan ei juuri kirsikkaa kasvakaan, mutta suomalaista pensasmustikkaa myymme heinä-elokuussa. Lisäksi meillä on muutamissa kaupaneduspisteissä ja Rovaniemen torilla perunaa, sipulia, porkkanaa, hernettä ja naurista sekä välituotteina kukkakaalia ja varhaiskaalia. Syksyllä myytävät omenat ja omenamehu tulevat Lohjalta ja Ahvenanmaalta, hunaja Vesilahdelta, Tampereen ja Hämeenlinnan väliltä.

Suomen metsien marjakausilla Lappalaiset välittävät myös hillaa, mustikkaa ja puolukkaa sekä pienissä määrin karpaloa. Marjat ostetaan toreilla yksityisiltä ihmisiltä.

Tämän päivän uutena mansikoiden ja vadelmien kasvualustana on tunnelikasvatus, joka on lisääntynyt. Tunnelikasvatuksen ansiosta saadaan paremmin läpi kesän laadukasta ja puhdasta mansikkaa ja vadelmaa, vaikka ilmasto-olosuhteet olisivat huonot.
Tämän päivän uutena mansikoiden ja vadelmien kasvualustana on tunnelikasvatus, joka on lisääntynyt. Tunnelikasvatuksen ansiosta saadaan paremmin läpi kesän laadukasta ja puhdasta mansikkaa ja vadelmaa, vaikka ilmasto-olosuhteet olisivat huonot.

Nopea jäähdyttäminen pitää mansikan tuoreena

Mansikoiden laadun kannalta säilytys ja logistiikka ovat avainasemassa. Tapani Lappalaisen mukaan mansikka pitää jäähdyttää heti keräämisen jälkeen +3-asteiseksi, jotta se säilyy muuttumattomana kuluttajalle asti.

– Ihmiset haluavat ostaa paikallista marjaa. Näillä leveysasteilla mansikanviljely on taloudellisesti haastavaa. Sitä ei kannata viljellä kuin pienessä mittakaavassa. Laadukkaalla viljelyllä ja hyvällä logistiikalla asiakkaat saavat laadukkaat marjat.

Logistiikka mansikanviljelijöiden ja myyntipaikkojen välillä on rakennettu niin, että kylmäketju säilyy ja marjat pysyvät tuoreen veroisina, Lappalainen sanoo.

– Mansikat poimitaan päivittäin. Ne lähtevät viljelijöiltä jäähdytettyinä, kylmärekkaan pakattuina. Mansikat tulevat Lappalaisen kylmätiloihin joka aamu. Tämän jälkeen jakeluautot lähtevät jakamaan ne myyntipaikoille. Logistiikassamme on mukana kaikki merkittävimmät isot kuljetusliikkeet, joten homma toimii, hän kiittelee.

Mansikka Lappalainen myy marjojen lisäksi myös juureksia ja vihanneksia.
Mansikka Lappalainen myy marjojen lisäksi myös juureksia ja vihanneksia.

Kaikki lähtee laadusta ja luottamuksesta

– Viljelijämme ovat Suomen suurimpia viljelijöitä ympäri maata, Tapani Lappalainen kertoo.

– Toimitamme mansikkaa sata päivää vuodessa pohjoiseen Suomeen, joten marjoja toimittavia viljelijöitä pitää olla Länsi-Suomen kärjestä Savoon ja Oulun alueelle saakka.

Mansikka Lappalaisen tärkeimmät arvot ovat laadukas yhteistyö, monipuolisuus ja luotettavuus.

– On ihan elintärkeää, että viljelijät tuottavat laadullisesti sitä, mikä meillä on kriteeri. Yhteistyö on muodostunut monien vuosien ja vuosikymmenten aikana. Tiedämme, että heiltä tulee laatua ja kylmälaitteet, ja ravinteet ja siisteys ovat kunnossa, Lappalainen sanoo.

– Jotta yhteistyö pelaa, kaiken pitää toimia. Pitää olla molemminpuolinen taloudellinen luottamus, että kaikki osapuolet hoitavat omat vastuut ja velvoitteet.

Tämän päivän uutena mansikoiden ja vadelmien kasvualustana on tunnelikasvatus, joka on lisääntynyt. Tunnelikasvatuksen ansiosta saadaan paremmin läpi kesän laadukasta ja puhdasta mansikkaa ja vadelmaa, vaikka ilmasto-olosuhteet olisivat huonot.

Marja ja Tapani Lappalainen perustivat torimyyntiyrityksensä 90-luvun laman aikaan. “Se loi vankan pohjan yritykselle”, Tapani Lappalainen sanoo.
Marja ja Tapani Lappalainen perustivat torimyyntiyrityksensä 90-luvun laman aikaan. “Se loi vankan pohjan yritykselle”, Tapani Lappalainen sanoo.

Arvokasta työkokemusta nuorille

Tapani ja Marja Lappalaisen torimyyntiyritys työllistää tätä nykyä joka kesä neljäkymmentä nuorta. Yli 30 vuoden aikana työllistettyjä on ollut yhteensä yli tuhat. Palkkauksessa noudatetaan kaupan alan työehtosopimusta, ja yrityksessä kaikki työntekijät ovat samanarvoisia ikään ja kokemukseen katsomatta. Lappalaisille nuoret ovat tosi tärkeitä: ketään ei pompotella, vaan hommat tehdään tiimityönä.

– Asiakkaat arvostavat, että työllistämme nuoria. Kaikki on sujunut luontevasti, kun meillä on kolme omaa lasta, jotka ovat kasvaneet tässä mukana, Tapani Lappalainen tuumaa.

– Pisimpään meillä on ollut sama työntekijä yhdeksän vuotta. Keskimäärin sama nuori on meillä töissä kolme vuotta. Nuoret ovat saaneet tästä hyvän alkuponnahduksen työelämään. Moni on käynyt kiittämässä, että ovat saaneet tällaisen työkokemuksen, jossa koulutetaan, tuetaan ja rohkaistaan.

MANSIKKA LAPPALAINEN

• Rovaniemeläinen marjojen ja vihannesten myynnissä toimiva perheyritys.

• Päätuote mansikka.

• Perustettu vuonna 1990.

• Myyntipaikkoja Rovaniemellä, Kemissä, Keminmaassa ja Torniossa. Myyntikojut sijaitsevat toreilla ja K-kauppojen edustoilla.

• Työllistää kesäisin noin 40 nuorta.

• Tutustu yritykseen: www.mansikkalappalainen.fi