Kolumni: Suoraa puhetta äi­tiy­des­tä

Salakuljetus: Nuus­ka­ral­li romahti län­si­ra­jal­la, ni­ko­tii­ni­pus­sien myynnin va­pau­tu­mi­nen muutti ti­lan­teen

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Maa­voi­mien suuret har­joi­tuk­set pyö­räh­ti­vät käyn­tiin Ro­va­jär­vel­lä – reilu tuhat osal­lis­tu­jaa on kan­sain­vä­li­siä jouk­ko­ja Yh­dys­val­lois­ta, Bri­tan­nias­ta, Ruot­sis­ta ja Nor­jas­ta

Suomessa järjestetään katkeamaton putki kansainvälisiä sotaharjoituksia loppukevään ja alkukesän aikana. Aiempaa suurempi Arctic Challenge -ilmasotaharjoitus käynnistyy toukokuun lopulla.

Rovajärvellä on kahdet suuret harjoitukset lyhyen ajan sisällä. Kuva viime vuoden Lightning Strike 22 -harjoituksesta.
Rovajärvellä on kahdet suuret harjoitukset lyhyen ajan sisällä. Kuva viime vuoden Lightning Strike 22 -harjoituksesta.
Kuva: Anssi Jokiranta

Rovajärven harjoitusalueella käynnistyy Maasotakoulun johdolla kahden suuren sotaharjoituksen sarja.

Maanantaina alkaneeseen Lightning Strike 23 -harjoitukseen ja sitä vajaan parin viikon kuluttua seuraavaan Northern Forest 23 -harjoitukseen osallistuu enimmillään yhteensä noin 8 000 sotilasta. Näistä reilut tuhat on kansainvälisiä joukkoja Yhdysvalloista, Britanniasta, Ruotsista ja Norjasta.

Maavoimien lisäksi harjoituksiin osallistuu joukkoja muun muassa Ilmavoimista, Rajavartiolaitoksesta ja Johtamisjärjestelmäkeskuksesta. Harjoitusten tavoitteena on kehittää yhteistä tulenkäyttöä ja taistelutoimintaa Suomen Nato-liittolaisten sekä Ruotsin kanssa. Toinen kehityskohde on kyky antaa ja vastaanottaa kansainvälistä apua.

Ulkomaisilla joukoilla on pohjoisen harjoituksissa kalustonaan muun muassa Warrior- ja CV90-rynnäkköpanssareita sekä raskaita MLRS-raketinheittimiä.

Tiistaina puolestaan alkaa Lohtajan harjoitusalueella kansainvälinen Adex-ilmapuolustusharjoitus. Harjoitukseen osallistuu noin 1 500 sotilasta Suomen Maa-, Meri- ja Ilmavoimista sekä merijalkaväen joukko Yhdysvalloista aseistuksenaan olalta laukaistavat Stinger-ilmatorjuntaohjukset.

Yhdysvallat vahvasti mukana

Rovajärven harjoituksista jälkimmäisen eli Northern Forestin kanssa yhtä aikaa alkaa Kaakkois-Suomessa suuri maavoimaharjoitus Karelian Lock 23. Karjalan prikaatin johtaman harjoituksen kokonaisvahvuus on noin 7 000 sotilasta, joista kansainvälisiä eli Yhdysvaltain maavoimien sotilaita on noin 440.

Suomessa on loppukeväästä ja alkukesästä käynnissä todellinen kansainvälisten – ja siksi nimiltään englanninkielisten – sotaharjoitusten putki. Sen avasi sunnuntaina päättynyt mekanisoitujen joukkojen Arrow 23 -harjoitus Niinisalossa.

Panssariprikaatin johtamaan Arrow-harjoitukseen osallistui 2 200 sotilasta, joista 850 oli liittolaismaiden joukkoja Britannian, Baltian maiden ja Yhdysvaltain maavoimista. Harjoituksessa nähtiin muun muassa Ukrainan sotilaallisen avustamisen yhteydessä puheena olleita Leopard- ja Abrams-taistelupanssarivaunuja sekä Bradley-rynnäkköpanssareita.

Erikoisjoukot Etelä-Suomessa

Eteläisessä Suomessa on parhaillaan käynnissä myös kansainvälinen erikoisjoukkojen harjoitus. Utin jääkärirykmentin johtamaan harjoitukseen osallistuu toistatuhatta sotilasta. Taivaalla nähdään helikopterikalustoa muun muassa Suomesta ja Ranskasta. Lisäksi mukana on yhdysvaltalaisia erikoisjoukkoja.

Maavoimien harjoitusputki jatkuu 2. kesäkuuta, kun heti edellisten harjoitusten loppuessa alkaa Kainuun prikaatin johtama Northern Belt 23 -harjoitus Vuosangan harjoitusalueella. Edeltäviä harjoituksia selvästi pienemmässä 340 sotilaan harjoituksessa Kainuussa on niin ikään mukana joukkoja Yhdysvaltain maavoimista.

Toukokuun lopulla käynnistyvä Arctic Challenge 23 on puolestaan yksi tämän vuoden suurimpia ilmasotaharjoituksia koko Euroopassa. Vuosittain pohjoisessa Suomen, Ruotsin ja Norjan alueella järjestettävän harjoituksen johtovastuu on tällä kertaa Suomella.

Kesäkuun 9. päivä päättyvään Arctic Challengeen osallistuu yhteensä noin 150 ilma-alusta, kolmen isäntämaan lisäksi noin kymmenen Nato-liittolaismaan ilmavoimista. Mukana on ainakin Hornet-, Gripen-, F-16- ja F-35-hävittäjiä. Nato osallistuu harjoitukseen Awacs-johtokeskuskoneilla.

Uutisen kuvatekstiä korjattu 16.5.2023 klo 8.30: Kuvatekstissä luki, että kuva olisi viime vuoden Lightning Strike 23 -harjoituksesta. Vuosiluku oli väärin, kuva on vuoden -22 harjoituksesta.