Onnettomuudet: Moni soittaa po­ro­ko­la­ris­ta ensin tutulle po­ro­mie­hel­le, vaikka pitäisi il­moit­taa hä­tä­kes­kuk­seen – toimi näin, jos ajat poron päälle

Pääkirjoitus: Hal­li­tuk­sen on lei­kat­ta­va lisää, jos se aikoo pysyä ta­voit­teis­saan

Yritykset: Iissä si­jait­see eri­koi­nen ki­vi­jal­ka­kaup­pa, joka tun­ne­taan ete­läs­sä asti – Yrit­tä­jä­si­sa­ruk­sil­la on edel­leen myyn­nis­sä 10 000 VHS-ka­set­tia

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Maa­seu­tu on Suomen veturi

Polttoaineiden hintojen nousu ja jääminen korkealle on Lapille kuin isku vyön alle. Juuri kun korona-aikana tapahtui muuttoliikettä kaupungeilta maalaiskuntiin, polttoaineiden hinnat ovat saaneet varmasti monet perumaan muuttoaikeet tai odottamaan, mitä taloudessa tapahtuu.

On luotava järjestelmä, joka hyvittää polttoainekuluja alueellisesti – joko polttoaineiden hintaa alentamalla tai polttoainekuluja korvaamalla, ehkä näitä kahta yhdistämällä.

Kyse ei ole pelkästään oikeudenmukaisuudesta, vaan Suomen ideasta. Suomi on elänyt luonnonvaroistaan koko historian ajan. Ensin metsästyksestä ja keräilystä, sitten maataloudesta ja teollistumisen myötä metsävaroista.

Jonkin aikaa luulimme, että Suomen tulevaisuus on elektroniikkateollisuudessa. Se osoittautui niin kilpailluksi ja nopeasti muuttuvaksi alaksi, että sen varaan ei voida tulevaisuutta perustaa.

Luonnonvarat ovat paikkasidonnaisia, metsää tai malmeja ei voi viedä Kiinaan.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.