Tähtijuttu: Sallaan muut­ta­nut brit­ti­per­he muunsi kou­lu­bus­sin ma­joi­tus­ti­lak­si

Kolumni: Tunsin kerran nuoren ve­nä­läis­mie­hen, ja nyt mietin, onko hän kut­sun­to­ja pa­ke­ne­vien jou­kos­sa

Maa­nan­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Suo­mes­sa 143 uutta ko­ro­na­tar­tun­taa, Län­si-Poh­ja erottuu muita kor­keam­mal­la il­maan­tu­vuus­lu­vul­la, Po­siol­la alkaa 40–49-vuo­tiai­den ko­ro­na­ro­ko­tuk­set

12.55 THL: Suomessa on raportoitu 143 uutta koronavirustartuntaa

Suomessa on raportoitu maanantaina 143 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Viimeisen kahden viikon aikana tartuntoja on todettu 2 853, mikä on 867 vähemmän kuin sitä edeltävien kahden viikon aikana.

Pandemian alusta lähtien Suomessa on todettu 88 866 tartuntaa.

THL:n mukaan tartuntojen ilmaantuvuusluku kahden viikon ajanjaksolla sataatuhatta ihmistä kohden on koko Suomessa 51,5. Tätä edeltävällä kahden viikon jaksolla ilmaantuvuusluku oli hieman yli 67.

12.52 Pohjois-Ruotsin tilanne heijastuu Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiriin

Länsipohjan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jyri J. Taskila korostaa sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan testaamisen merkitystä, kun Ruotsin Norrbottenin läänin ja rajakuntien tautitilanne on jälleen huonontunut.

Taskilan mukaan Länsi-Pohjan tartunnanjäljityksessä näkyvät Ruotsin Suomesta poikkeavat karanteenikäytännöt. Suomessa altistuneet määrätään aina 14 vuorokauden karanteeniin, kun taas Ruotsissa altistunut voi jatkaa useissa tapauksissa työntekoa siihen saakka, että saa oireita.

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeen mukaisesti kaikki Suomeen ilman koronatodistusta saapuvat ohjataan vapaaehtoiseen terveystarkastukseen ja koronatestiin. Tästä kieltäytyminen johtaa tartuntatautilääkärin arvioon, jonka jälkeen tartuntatautilääkäri laatii määräyksen pakolliseen terveystarkastukseen ja koronatestiin.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todettiin viime viikolla 13 koronatartuntaa, joista kuusi on peräisin Ruotsista, kertoo sairaanhoitopiiri tiedotteessaan.

Länsi-Pohjan ilmaantuvuusluku on 50,3, eli esimerkiksi Päijät-Hämeessä (lähes 109) ja Varsinais-Suomessa (yli 96) luvut ovat huomattavasti korkeammat. Etelä-Suomen ulkopuolella Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri erottuu muita korkeammalla ilmaantuvuusluvulla.

12.50 Koronarokotukset etenevät Posiolla vauhdilla

Koronarokotukset etenevät Posiolla vauhdilla. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tilaston mukaan lähes joka toinen posiolainen on saanut ensimmäisen rokotteensa.

Nyt rokotusaikaa pääsevät varaamaan 40–49-vuotiaat posiolaiset. Rokotusaikoja annetaan myös vanhemmille kuntalaisille, jos kiinnostus vasta herännyt.

Rokoteajanvaraus p. 040 801 2371 ma–pe kello 9–14.

12.47 Koronarokotteiden 1. annoksille ei aikoja Sallassa

Viikolle 19 ei ole Sallassa varattavissa aikoja koronavirusrokotteiden 1. annoksille.