Maa­nan­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: So­dan­ky­län Nu­tuk­kaas­sa jat­ke­taan jouk­ko­tes­tauk­sia, Seit­se­män uutta ta­paus­ta La­pis­sa, suurin osa liittyy So­dan­ky­län ketjuun

Helsinki
-

17.25 Sodankylän Nutukkaassa jatketaan joukkotestauksia, kunta ei tiedota kuolemantapauksista

Nutukkaassa tehtiin maanantaina 16. marraskuuta koko talon asukkaat ja henkilöstön kattavat koronatestaukset. Joukkotestauksen myötä selvisi yksi tartunta Nutukkaassa työskentelevällä hoitajalla.

Nutukkaassa jatketaan joukkotestauksia seuraavan kerran keskiviikkona 18. marraskuuta ja perjantaina 20. marraskuuta.

Sodankylässä on maanantai-iltapäivään mennessä todettu yhteensä 52 koronavirustartuntaa.

Sodankylän kunnan tiedotteessa kerrotaan, että kunnalta on tiedusteltu mahdollisista koronan aiheuttamien kuolemantapausten tiedottamisesta. Kunnat tai sairaanhoitopiirit eivät tiedota kuolemantapauksista, jos lukumäärä on alle viisi.

Lapin sairaanhoitopiirin koronakuolemat tilastoituvat Oulun yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueelle (OYS-erva). Kunta haluaa kunnioittaa valtakunnallista toimintatapaa ja omaisten suruaikaa, eikä tiedota mahdollisista kuolemantapauksista.

14.32 Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu 7 uutta tapausta perjantain jälkeen

Tartunnoista neljä liittyy Sodankylän kunnan tehostetun palveluasumisen yksikön Nutukkaan tartuntaketjuun.

Yksi on todettu Sodankylässä ja kyseessä on jo karanteenissa olevan henkilön lähipiiritartunta

Yksi on todettu Muoniossa.

Yksi on Rovaniemen, mutta kyseinen henkilö on testattu Lapin sairaanhoitopiirin ulkopuolella.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 44: yhteensä 40 tapausta

Viikko 45: yhteensä 42 tapausta

Viikko 46: yhteensä 26 tapausta (16.11. klo 13.53 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu 294 tapausta, joista 26 on todettu ulkopaikkakuntalaisilla. (Lähde: koronaturvallinenlappi.fi)

13.44 Tilanne ei osoita rauhoittumisen merkkejä Länsi-Pohjassa

Epidemia ei näytä vielä rauhoittumisen merkkejä Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on viikonlopun aikana todettu 15 uutta tapausta. Viime viikon aikana testejä tehtiin yhteensä 984, ja niistä positiivisia oli 29.

Tornion lisäksi viime päivinä tapauksia on ollut myös Kemissä. Uusia tartuntaketjuja on käynnistynyt pienimuotoisistakin yksityisistä juhlista. Näitä tulee Länsi-Pohjan sairaanhoitoyksikön infektioiden torjuntayksikön mukaan välttää.

Länsi-Pohjan ilmaantuvuusluku on 110,3/100 000 asukasta.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 45: yhteensä 36 tapausta 

Viikko 46: yhteensä 29 tapausta (16.11. klo 8.54 mennessä) 

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 268 tapausta. (Lähde: Koronaturvallinenlappi.fi)

13.24 Koronavirustilanne pakottaa perumaan Jäänmurtaja Sammon risteilyt

Kemin matkailun pitkäaikainen valttikortti, Jäänmurtaja Sampo, joutuu perumaan koko talven risteilyt. Kemin Matkailu Oy:n omistama Sampo on yksi Lapin kansainvälisesti tunnetuimmista matkailunähtävyyksistä. Risteilyjä on tehty jo vuodesta 1988 alkaen.

Matkailuyhtiön toimitusjohtaja Susanna Koutonen kertoo, että raskas päätös pohjautuu epidemia-tilanteeseen ja matkustuslinjauksiin.

– Jäänmurtaja Sampon asiakkaista 98 prosenttia tulee ulkomailta. Emme voi ottaa riskiä että asiakkaat eivät pääse matkustamaan joko lähtö- tai saapumismaan epidemiatilanteesta johtuen tai kausi keskeytyy jos joku henkilökunnasta tai asiakkaista sairastuu, toteaa Koutonen.

– Jäänmurtaja risteilyn ostopäätös tehdään hyvissä ajoin, joten toivottavasti ministeriössä laaditaan sellaiset ohjeet joita voidaan soveltaa epidemian eri vaiheissa ja asiakkaat rohkaistuvat varaamaan matkoja vuoden päähän, Koutonen jatkaa.

12.00 104 uutta koronavirustartuntaa

Suomessa on raportoitu 104 uutta koronavirustartuntaa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo. Kahdessa viikossa on raportoitu 3019 tartuntaa, mikä on 174 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Maanantaina raportoitiin kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemantapausta. Kuolemantapauksia on nyt kaikkiaan 371.

THL:n mukaan sairaalahoidossa on 80 ihmistä, heistä tehohoidossa on kolmetoista. Sairaalahoidossa olevien määrä on noussut seitsemällä, mutta tehohoidossa olevien määrä on vähentynyt kahdella.

Yhteensä tartuntoja on nyt raportoitu 19 419.

THL:n arvion mukaan koronaviruksen aiheuttamasta taudista parantuneita on noin 14 000 eli 75 prosenttia todetuista tartuntatapauksista.

Sairaanhoitopiirit raportoivat koronatautiin liittyvät kuolemantapaukset ja sairaala- sekä tehohoidossa olevien koronapotilaiden määrät maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Viikonlopun koronauutisia:

Uusia koronavirustartuntoja 213, Lapin sairaanhoitopiirissä ei uusia tartuntoja

Suomessa on raportoitu 213 uutta koronavirustartuntaa, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedoista. Kahdessa viikossa on raportoitu 3 024 tartuntaa, mikä on 157 enemmän kuin edellisen kahden viikon aikana.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella uusia tartuntoja ei ole raportoitu, mutta Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella todettiin sunnuntaina viisi uutta tartuntaa.

Koronatilanne voi pahentaa kaamosoireilua

Koronatilanne voi lisätä tai pahentaa suomalaisten kaamosoireilua tänä vuonna, arvioi Ilmatieteen laitoksen tutkija Reija Ruuhela STT:n uutisessa.

– Tiettyjä kaamosoireilulta suojaavia tekijöitä rajoitetaan tällä hetkellä. On etätöitä, vähemmän sosiaalisia kontakteja, ja esimerkiksi ryhmäliikunnat saattavat olla tauolla, tai niihin ei uskalleta mennä. Näen suurena riskinä sen, jos ihmiset eivät jaksa ylläpitää aktiivista elämäntapaa, Ruuhela sanoo.

Ruuhela suosittelee nyt vaalimaan sosiaalisia kontakteja vaikkapa etänä ja liikkumaan ulkona valoisaan aikaan mahdollisuuksien mukaan.

Vieläkään ei ole selvää, miksi sikainfluenssarokote johti narkolepsiatapausten lisääntymiseen

Narkolepsia oli niin harvinainen haitta, ettei se tullut rokotetestauksessa esiin. Vastaavan tapahtumista esimerkiksi koronarokotteen kohdalla ei THL:n mukaan voida estää, kertoo STT.

Län­si-Poh­jan sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä todettiin lauantaina seit­se­män uutta ko­ro­na­vi­rus­ta­paus­ta – Il­maan­tu­vuus­lu­ku on nyt Suomen korkein

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu seitsemän uutta koronavirustapausta. Noin puolet tapauksista on todettu karanteenissa olevilta henkilöiltä.

Tornion lisäksi viime päivinä tapauksia on ollut myös Kemissä.

– Uusia tartuntaketjuja on käynnistynyt pienimuotoisistakin yksityisistä juhlista. Näitä tulee välttää, muistuttaa Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri ja sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jyri J. Taskila.

Länsi-Pohjan tapausilmaantuvuus on edelleen noussut. Se on nyt 125,3/100 000 asukasta ja on Suomen korkein.

THL: Suomessa raportoitiin lauantaina 244 uutta koronavirustartuntaa

Suomessa on raportoitu 244 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kahden viimeisen viikon tartuntoja on raportoitu 2 989, mikä on 169 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Tuona aikana raportoitiin 2 820 koronatartuntaa.

THL:n tilastoihin on kirjattu Rovaniemelle kaksi uutta tapausta. Lapin sairaanhoitopiirin päivystävän infektiolääkärin Marianne Korkalan mukaan Rovaniemellä ei kuitenkaan ole todettu uusia tartuntoja sitten maanantain.

– Voi olla kyse siitä, että THL:n tilastot päivittyvät hitaasti tai siitä, että testit on otettu jossain muualla kuin Rovaniemellä ja niitä ei ole vielä meille kirjattu.

Korkalan mukaan Lapin sairaanhoitopiirin alueella koronatilanne on rauhoittumaan päin.

Viikon ajalta tartuntoja on ollut 445 kappaletta enemmän kuin edeltävällä viikolla. Viimeisten seitsemän vuorokauden aikana on raportoitu 1 717 tartuntaa, kun edeltävänä seitsemänä päivänä tartuntoja todettiin 1 272.


Marin ke­hot­taa ko­ro­na­malt­tiin lu­paa­vis­ta ro­ko­te­uu­ti­sis­ta huo­li­mat­ta – "ro­ko­te­suo­jan saa­mi­ses­sa voi kestää vielä kauan"

Pääministeri Sanna Marin (sd.) peräänkuuluttaa suomalaisilta malttia noudattaa terveysviranomaisten ohjeita ja suosituksia koronarokotteeseen liittyvistä lupaavista uutisista huolimatta.

Marin muistutti SDP:n puoluevaltuustossa pitämässään puheessa, että vaikka toimiva ja turvallinen rokote saataisiin markkinoille pian, voi väestön kattavan rokottamisen ja rokotesuojan saamisessa kestää vielä kauan.

Marin sanoi, että viruksen leviämisen saaminen nopeasti hallintaan on välttämätöntä niin terveyden kuin taloudenkin näkökulmasta.