Maa­nan­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Luu­la­jan tar­tun­ta­mää­rä nousi kor­keim­mil­leen, Ko­ro­na­vi­rus sin­nit­te­li pin­noil­la kolme viik­koa, Suo­mes­sa 214 uutta tar­tun­taa, Ko­la­riin vii­kon­lop­pu­na yksi uusi tar­tun­ta, Ro­va­nie­mel­lä 271 ka­ran­tee­nis­sa

15.41: Luu­la­jan vii­koit­tai­nen tar­tun­ta­mää­rä nousi kor­keim­mil­leen

Norrbottenin koronatartunnat lisääntyivät viime viikolla varsinkin tiheään asutulla Luulaja-Boden-Piitimen alueella. Luulajassa todettiin yhteensä 33 tartuntaa viikolla 41, mikä on enemmän kuin millään aiemmalla viikolla koko pandemian aikana. Koko läänissä uusia tartuntoja todettiin viime viikolla 96, mitä voidaan verrata sitä edellisen viikon 76 tapaukseen.

Lue lisää: Luu­la­jan vii­koit­tai­nen tar­tun­ta­mää­rä nousi kor­keim­mil­leen – ra­ja­kun­nis­sa edel­leen rau­hal­lis­ta, tuu­li­voi­ma­ra­ken­ta­jat nos­ta­vat Älvsbyn ti­las­toi­hin

12.30: Australialaistutkimus: Korona voi selvitä pinnoilla 28 päivää

Tuoreen australialaistutkimuksen mukaan ko­ro­na­vi­rus voi laboratorio-olosuhteissa selvitä pin­noil­la 28 päivää.

Virusta tutkittiin kontrolloidussa ympäristössä 20 celsiusasteessa laboratoriossa, jossa ei ollut auringonvaloa. Virus sinnitteli hengissä seteleissä, matkapuhelinten lasipinnoilla ja ruostumattomalla teräksellä kolme viikkoa.

Asiantuntijat eivät kuitenkaan usko, että tosielämässä koronavirus voisi selviytyä pinnoilla niin kauaa.

Lue lisää: Tut­ki­mus: Ko­ro­na­vi­rus voi selvitä pin­noil­la 28 päivää, mutta vain kont­rol­loi­duis­sa la­bo­ra­to­rio-olo­suh­teis­sa

12.16: Suomessa 214 uutta tartuntaa

Suomessa on todettu yhteensä 214 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Uusien tartuntojen määrä on koko Suomessa kaksinkertaistunut viimeisten kahden viikon aikana.

Pohjois-Pohjanmaalla tartuntoja on kaikkiaan kirjattu 242 kappaletta. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä koronatartuntoja on kirjattu 167 ja Lapissa 128.

Lue lisää: THL: Suo­mes­sa todettu 214 uutta ko­ro­na­tar­tun­taa, Poh­jois-Suo­mes­sa ei uusia ta­pauk­sia – koko maassa uusien tar­tun­to­jen määrä kak­sin­ker­tais­tu­nut kah­des­sa vii­kos­sa

10.30: Rovaniemen joukkoaltistumisista ei uusi tartuntoja

Lapissa on todettu yksi uusi koronavirustartunta viikonlopun aikana. Uusi tartunta todettiin Kolarissa ja sen tiedetään liittyvän Ylläksen tartuntaketjuun.

Rovaniemellä todettiin viime viikolla useita altistumisia. Joukkoaltistumisista ei ole toistaiseksi todettu uusia tartuntoja. Karanteenissa on 271 henkilöä.

Lue lisää: Ro­va­nie­men jouk­ko­al­tis­tu­mi­sis­ta ei ole löy­ty­nyt uusia tar­tun­to­ja – Ko­la­ris­sa yksi uusi tapaus Yl­läk­seen liit­tyen

9.43: Presidentti Trump käytti asiantuntijan koronalausuntoa kampanjassaaan väärin ja ilman lupaa

Yhdysvaltain johtava infektiotautien asiantuntija Anthony Fauci sanoo presidentti Donald Trumpin kampanjan käyttäneen harhaanjohtavasti ja ilman lupaa hänen lausuntoaan.

Trumpin mainosvideolla kuullaan Faucin sanovan, että "en voi kuvitella että kukaan voisi tehdä enempää" taistelussa Covid-19-tautia vastaan. Videolla annetaan ymmärtää, että hän puhuisi presidentti Trumpista.

Tosiasiassa tohtori Fauci puhuu itsestään ja muista lääketieteellisistä asiantuntijoista.

Sekä presidentti Trump että hänen kampanjatiedottajansa Tim Murtaugh ovat puolustautuneet sanomalla, että videossa esitetyt asiat ovat Faycin omia sanoja.

Lue lisää: Trumpin kam­pan­ja käytti joh­ta­van ko­ro­na-asian­tun­ti­jan lau­sun­toa har­haan­joh­ta­vas­ti

8.33: Koronakaranteenin ja -eristyksen pituus lyhenee

Koronakaranteeni- ja eristysaikaa lyhennetään tästä päivästä alkaen. THL:n uuden ohjeen mukaan sekä omaehtoinen että tartuntatautilääkärin määrämä karanteeni lyhenee jatkossa 14 päivästä 10 päivään.

Lievässä koronavirusinfektiossa eristysaika kotona lyhenee 14 päivästä seitsemään päivään. Koronainfektio katsotaan lieväksi silloin, kun se ei vaadi sairaalahoitoa. Kotieristys voidaan kuitenkin lopettaa vasta, kun oireet ovat olleet poissa kaksi päivää.

Vakavissa sairaalahoitoa vaativissa infektioissa eristysaika on edelleen vähintään 14 päivää.

8.15: Suomi selvinnee koronasta muita EU-maita paremmin

Suomi näyttää selviävän koronakriisistä vähemmällä kuin useimmat muut EU-jäsenvaltiot. Tämä käy ilmi Euroopan komission kunta- ja aluebarometrista, joka tarkastelee koronakriisin paikallisia terveydellisiä ja taloudellisia vaikutuksia.

Koronaan sairastuneiden ja kuolleiden suhteellinen määrä on Suomessa Euroopan parhaimpia. Vakavimmin kriisistä kärsivät Italia, Espanja, Ranska, Kroatia, Bulgaria ja Kreikka.

Lue lisää: Suomi sel­viä­mäs­sä ko­ro­na­krii­sis­tä muita EU-mai­ta pa­rem­min – Yli 90 pro­sent­tia EU-mai­den kun­nis­ta arvioi tu­lo­jen­sa ro­mah­ta­van tänä vuonna

Viikonlopun koronauutisia:

Jyväskylässä asetetaan lähes 500 ihmistä karanteeniin

Jyväskylässä arviolta lähemmäs 500 ihmistä asetetaan karanteeniin, kertoo Jyväskylän tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä. Taustalla on joukkoaltistuminen koronalle syyskuun lopulla järjestetyssä yksityistilaisuudessa, johon kerrotaan osallistuneen yli sata ihmistä.

Käsmä arvioi kaikkien tilaisuuteen osallistuneiden testitulosten valmistuneen. Hänen mukaansa noin kolmasosa tilaisuuteen osallistuneista on saanut koronatartunnan.

Marin kiistää valehtelun ja harhaanjohtamisen maskisuosituksessa

Pääministeri Sanna Marin (sd.) puolustautuu hallitukselle ja terveysviranomaisille esitettyä kritiikkiä kohtaan kasvomaskien käyttöön liittyvässä suosituksessa.

– Tällä viikolla oppositiopoliitikot ovat syyttäneet minua valehtelusta ja hallitusta sekä terveysviranomaisia suomalaisten harhaanjohtamisesta. Väitteille ei ole katetta. Ne eivät yksinkertaisesti pidä paikkansa, Marin kirjoittaa Twitterissä.

Suomessa on viimeksi kuluneen vuorokauden aikana kirjattu 149 uutta varmistettua koronatartuntaa – Lapissa kaksi uutta tartuntaa

Suomessa on viimeksi kuluneen vuorokauden aikana kirjattu 149 uutta varmistettua koronatartuntaa. Määrä on selvästi pienempi kuin lauantaina ilmoitettu tartuntojen määrä, 269 kappaletta.

Pohjoisessa Suomessa rekisteröitiin neljä uutta tapausta. Kaksi pohjoisen tartuntaa on kirjattu Lapissa (nyt 128). Uudet tapaukset ovat THL:n kuntalistan mukaan Kolarissa ja Kittilässä.

Trumpin lääkäri: Trumpia ei enää voi pitää tartuntariskinä muille

Koronavirustartunnan saanut Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei lääkärinsä mukaan enää voi levittää virusta muihin. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto AFP. Negatiivisesta koronatestistä ei kerrottu.

Kohutun mas­ki­sel­vi­tyk­sen tehnyt pro­fes­so­ri kiistää po­liit­ti­sen oh­jauk­sen

Epäluottamuslausetta ministeri Krista Kiurulle (sd.) esittänyt kokoomus syyttää tätä maskien käytön hyötyjen perustelujen ohjailusta keväällä. STM:n mukaan suositusta on tarkasteltu epidemiatilanteen muuttuessa. Emeritaprofessori Marjukka Mäkelä kertoo, että uutta tutkimusnäyttöä kasvomaskien hyödyistä ei ole saatu. STM:n kevään selvityksen aineistosta heinäkuussa tehty uusi analyysi puolsi maskien käyttöä, mutta Mäkelän mielestä se tehtiin tarkoitushakuisesti.

Matkat Ro­va­nie­mel­tä Hel­sin­kiin ro­mah­ti­vat alle vii­den­nek­seen koronan takia

Liikenne pääkaupunkiseudulle ei ole palautunut Uudenmaan sulun purkamisen jälkeen, selviää Telian paikkatiedoista. Lue koko juttu täältä.

EU-komissaarilla koronatartunta

EU:n tutkimuksesta ja innovaatioista vastaava komissaari Mariya Gabriel ilmoitti lauantaina saaneensa koronatartunnan. Hän on ensimmäinen komissaari, jolla on varmistettu tartunta.

Euroopan suurkaupunkien joukossa Bryssel on yksi pahiten koronasta kärsineistä Madridin ja Pariisin lisäksi. Asiasta kertoi STT.