Kunniamerkit: Katso lista Lappiin myön­ne­tyis­tä it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­keis­tä

Pääkirjoitus: Hal­li­tuk­sen on lei­kat­ta­va lisää, jos se aikoo pysyä ta­voit­teis­saan

Luppo: Arto Köngäs on kip­san­nut lap­pi­lais­ten raajoja yli 30 vuotta

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Maa­nan­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä viime vii­kol­la yh­teen­sä 31 tar­tun­taa, Län­si-Poh­jas­sa maa­nan­tai­na kaksi uutta tar­tun­taa, Yle: Ro­va­nie­mel­lä Sam­po­kes­kuk­sen Hes­bur­ge­ris­sa on voinut al­tis­tua tar­tun­nal­le, Ko­la­ris­sa ro­ko­tus­vuo­ros­sa 16-vuot­ta täyt­tä­neet ja 12–15-vuo­tiaat ris­ki­ryh­mä­läi­set

18.05: Kolarissa rokotusvuorossa 16-vuotta täyttäneet ja 12–15-vuotiaat riskiryhmäläiset

Kolarin kunnan tiedotteen mukaan ensimmäiseen koronarokotukseen voivat varata ajan kaikki 16 vuotta täyttäneet ja 12–15-vuotiaat riskiryhmäläiset

Tiedotteen mukkaan toiseen koronarokotukseen voivat varata ajan ne, joiden ensimmäisestä koronarokotuksesta on kulunut vähintään kahdeksan viikkoa.

Ajan rokotukseen voi varata netistä Lapin sairaanhoitopiirin sivuilta kohdasta Lapin keskussairaalan sähköinen ajanvarauspalvelu tai puhelimitse ma–pe kello 8–9 tai 13–14 numerosta 040 845 1099.


17.00: Länsi-Pohjassa kaksi uutta tartuntaa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan maanantaina on todettu kaksi uutta tartuntaa. Molemmat tartunnat on todettu karanteenin sisällä.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todettiin viime viikolla yhteensä kuusi tartuntaa, joista yksi todettiin Ruotsin puolella.

Torniossa rippikoulun konfirmaatioharjoituksessa tapahtuneessa joukkoaltistumisessa on asetettu lisää ihmisiä karanteeniin. Karanteenissa olevien määrä on noussut 40 henkilöön. Kaikki altistumispaikat löytyvät täältä.

Sen lisäksi Länsi-Pohjan alueella sattui viime viikolla toinenkin joukkoaltistuminen. Altistuminen tapahtui vapaa-ajan kurssilla, johon oli osallistunut tartuttava ulkopaikkakuntalainen henkilö.

Kurssilla altistuneita on yhteensä 12, ja heihin on oltu henkilökohtaisesti yhteydessä. Länsi-Pohjan johtajaylilääkäri Jyri J. Taskilan mukaan kurssille on osallistunut enimmäkseen ulkopaikkakuntalaisia henkilöitä.

– Vaikka alueella on nyt kaksi isompaa altistumista, en näkisi syytä erityiseen huoleen. Rokotustoiminta on edennyt alueella ja virukselle altteimmat on jo saatu suojattua kahdella rokotteella, Taskila kertoo.

16.55: Yle:  Rovaniemellä Sampokeskuksen Hesburgerissa on voinut altistua tartunnalle

Ylen uutisen mukaan tiistaina 13. heinäkuuta Rovaniemen Sampokeskuksen Hesburgerissa kello 16–17 välisenä aikana asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Heitä pyydetään käymään testeissä matalalla kynnyksellä.

16.50: Lapin sairaanhoitpiirissä viime viikolla yhteensä 31 tartuntaa

Lapin sairaanhoitopiirissä todettiin viime viikolla yhteensä 31 tartuntaa. Näistä 23 todettiin Rovaniemellä, kolme Sodankylässä, kolme Kilpisjärvellä ja kaksi Inarissa.

Kuudessa tapauksessa tartunta todettiin ulkopaikkakuntalaisilla henkilöillä.

Rovaniemen tapauksista 11 liittyy aikaisemmin yökerhosta puhjenneeseen tartuntaketjuun. Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Antti Väänäsen mukaan tartuntaketju on sammumassa, koska viimeiset tähän ketjuun liittyvät tartunnat todettiin perjantaina.

– Uudetkin tartunnat ovat löytyneet karanteenin sisältä. Jäljitystyö on onnistunut hyvin ja tilanne on näin saatu aisoihin, hän kertoo.

Tunturi-Lapissa järjestetyssä  NUTS Ylläs Pallas Trail Run -tapahtumassa tapahtuneesta altistumisesta on löydetty yksi uusi tartunta. Toissa viikonloppuna järjestetyssä tapahtumassa kaksi ulkopaikkakuntalaista henkilöä oli osallistunut tapahtumaan tartuttavana.