Maa­lis­kuu oli ta­van­omais­ta läm­pi­mäm­pi – Kuun korkein sa­de­mää­rä mi­tat­tiin Kil­pis­jär­vel­lä

Maan keskilämpötila vaihteli Pohjois-Lapin kuudesta pakkasasteesta etelärannikon vajaaseen kolmeen lämpöasteeseen.

Kilpisjärvellä satoi maaliskuussa enemmän kuin missään muualla Suomessa. Sade tuli lumena.
Kilpisjärvellä satoi maaliskuussa enemmän kuin missään muualla Suomessa. Sade tuli lumena.
Kuva: Anssi Jokiranta

Maaliskuu oli Suomessa tavanomaista lämpimämpi, kertoo Ilmatieteen laitos.

Maan keskilämpötila vaihteli Pohjois-Lapin kuudesta pakkasasteesta etelärannikon vajaaseen kolmeen lämpöasteeseen. Keskilämpötila oli maan eteläosassa vajaat neljä astetta, maan keskiosassa noin kolme astetta ja pohjoisessa noin kaksi astetta tavanomaista korkeampi.

Alimmillaan maaliskuun lämpötilat kävivät Sodankylän Vuotsossa ja Lokassa. Maaliskuun ensimmäisenä päivänä oli pakkasasteita näillä asemilla 31,8 astetta.

Maaliskuun ylin lämpötila mitattiin Mäntsälän Hirvivaarassa. Kuun lämpöhuippu havaittiin maaliskuun 26. päivänä, jolloin mittari nousi 12,6 lämpöasteeseen.

Kilpisjärvellä 81,1 millimetriä sadetta

Sademäärien osalta maaliskuu oli tavanomainen tai tavanomaista sateisempi. Pohjois-Lapissa sekä maan lounaisosassa satoi harvinaisen paljon.

Kuun korkein sademäärä, eli 81,1 millimetriä, mitattiin Enontekiön Kilpisjärven asemalla. Samalla asemalla mitattiin myös maaliskuun suurin vuorokauden sademäärä, joka oli 28,5 millimetriä.

Maaliskuun alkaessa suuressa osassa maata oli lumipeite, mutta isossa osassa maan etelä- ja keskiosaa kuukausi päättyi lumettomana. Suuressa osassa Lappia lumensyvyys oli kuun vaihtuessa harvinaisen tai jopa poikkeuksellisen suuri.