Kolumni

Maa­lai­suus ja mök­kei­ly on muotia, mutta tie­to­lii­ken­ne­on­gel­mat yh­dis­tet­ty­nä pitkiin vä­li­mat­koi­hin ja harvaan asu­tuk­seen on vaikea yhtälö

-

Uusi vuosi ja uudet trendit: maalaisuus ja mökkeily on nyt muotia! Koronavuosi nosti maalaisuuden vihdoinkin ansaittuun arvoonsa, kun kaikki etätyöntekijät halusivat maalle ja mökeille.

Meillä onkin lähes kaikkea, mistä kannattaa haaveilla. On kaunis luonto, oikeat neljä vuodenaikaa, tilaa kulkea ja ulkoilla vapaasti, mökkirannat ja kalavedet vieressä. Ja aivan erityisesti hyvät sote-palvelut. Ei ruuhkia, ei pakokaasuja ja turvallista. Eikä sovi unohtaa vuosisadan hillakesää!


Maalaisuus ei silti ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Maalla asuminen vaatii hieman sisua ja kestävyyttä sekä hyvän otsalampun. Pitkät välimatkat ja julkisen liikenteen puuttuminen on yksi päivittäinen haaste. Samoin heikot tietoliikenneyhteydet.

Meille simojokivartisille on mahdollistettu laajakaista hankerahoituksella aikoinaan, mutta suuri osa kuntalaisista joutuu takkuamaan heikkojen modeemiyhteyksien varassa. Huomionarvoista on, että yhteiskunta pakottaa ja siirtää kaikki mahdolliset toiminnot nettiin. Valtiovallan täytyy kantaa vastuunsa ja tulla reilusti vastaan.

Vielä parempi olisi, jos naapuri Ruotsin tapaan, valtio vastaisi kunnollisten tietoliikenneyhteyksien rakentamisesta. Maaseutukunnissa tietoliikenneongelmat yhdistettynä pitkiin välimatkoihin ja harvaan asutukseen on vaikea yhtälö.

Suuri osa nykypäivän mökkeilijöistäkin tarvitsee toimivia tietoliikenneyhteyksiä. Etätyö on sen viimeistään osoittanut.

Monipaikkaisuutta eli asumista usealla paikkakunnalla on uutena kasvavana ilmiönä selvitetty. Selvitettävä on myös, miten mahdollistettaisiin verotulojen jakaantuminen asuinpaikkojen mukaan.

Tämä olisi mökkikuntia kohtaan reilua. Toivottavasti monipaikkaisuus ja kaksoiskuntalaisuus mahdollistetaan pikaisesti. Tällä hetkellä näyttää, että etätyö on tullut jäädäkseen.

Maalaiskuntien elinvoimaisuutta monipaikkaisuus kyllä kasvattaisi.

Simossa on lisäksi suhtauduttu positiivisesti myös vapaa-ajan asumusten muuttamiseen vakituiseksi asunnoksi. Uudet vapaa-ajan asunnot ovat yleensä jo valmiiksi korkeasti varusteltuja.

Koronasyksyn tuloksena olen itsekin maalla asuvana liittynyt seutukunnan lähimökkeilijöiden laajaan piiriin. Minun mökilläni ei kuitenkaan toistaiseksi tarvita nettiyhteyksiä, vaan nautitaan rauhaisasta olosta.

Mökkeilyn myötä oma kunta ja Simojoki tuntuvat entistä rakkaammilta. Näin käy kaikille mökkiläisille ympäri Suomea.

Ollaan reilusti ylpeitä maalaisuudestamme!