kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Maa­han­muut­to ja il­mas­to­asiat on kä­si­tel­ty hal­li­tus­neu­vot­te­luis­sa, RKP:n kantaa odo­te­taan vielä – Orpo: "Kaikki ovat jou­tu­net jous­ta­maan"

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoo, että erityisesti maahanmuuttoasiat hiertävät.
RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoo, että erityisesti maahanmuuttoasiat hiertävät.
Kuva: MAURI RATILAINEN

Petteri Orpon (kok.) johtamissa hallitusneuvotteluissa saatiin perjantaina valmiiksi maahanmuuttoa sekä ilmasto- ja energia-asioita käsittelevät kokonaisuudet.

Hallitusneuvotteluihin osallistuvista puolueista kokoomuksen, perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien osalta paperit on hyväksytty. Sen sijaan RKP:n kanta maahanmuuttolinjauksiin on vielä auki.

Hallitusneuvotteluihin osallistuvien puolueiden puheenjohtajat pitivät tiedotustilaisuuden perjantai-iltana.

RKP:n eduskuntaryhmä kokoontuu lauantaina aamupäivällä päättämään, voiko se hyväksyä hallitusneuvotteluissa syntyneet linjaukset.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoi tiedotustilaisuudessa, että erityisesti kysymyksiä on maahanmuuttoasioiden ympärillä. Puolue olisi halunnut jatkaa neuvotteluja maahanmuuttoon liittyvistä asioista. Jos eduskuntaryhmä ei hyväksy neuvotteluissa syntynyttä linjausta, RKP on Henrikssonin mukaan valmis jatkamaan neuvotteluja.

Sen sijaan perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi, että neuvottelut nykyisellä kokoonpanolla ei voi jatkua, jos RKP ei hyväksy tuoreita linjauksia.

– Toivon, että RKP hyväksyy paperin. Nämä kaksi asiaa ja nämä paperit ovat perussuomalaisille tärkeitä, Purra sanoi.

Neuvottelijoilta ei herunut tietoa siitä, millaisia linjauksia neuvotteluissa on tehty.

– Emme julkaise mitään tässä vaiheessa. Työ on kesken, Orpo sanoi.

Kompromisseja on tehty

Hallitusneuvottelija Petteri Orpon mukaan edessä on vakavan miettimisen paikka, jos RKP ei hyväksy neuvotteluissa syntynyttä kompromissia.

Orpo korosti tiedotustilaisuudessa, että sekä maahanmuutto että ilmasto- ja energiakysymykset ovat vaikeita asiakokonaisuuksia, joihin ei ole yhtä oikeaa vastausta.

– Täytyy löytää yhteinen ratkaisu. Kaikki ovat joutuneet joustamaan, Orpo sanoi.

Myös Purra sanoi, että kaikki ovat taipuneet neuvotteluissa kompromisseihin.

– Ei ole ollut yksinkertaista.

Orpo toivoo, että neuvottelut jatkuvat, sillä ratkaisematta on vielä useita tärkeitä asiakokonaisuuksia. Hän uskoo, että neuvotteluissa mukana olevilla puolueilla on niissä asioissa paljon yhteistä ja paljon jaettavaa.

Juttua päivitetty kello 19.46.