Pääkirjoitus: Liit­ty­mi­nen Poh­jois-Poh­jan­maa­han tuskin pe­las­tai­si Län­si-Poh­jan syn­ny­tyk­siä

Kolumni: Kie­li­muu­ri ui­ma­hal­lis­sa ja muita arkisia koh­taa­mi­sia tu­ris­ti­kau­pun­gis­sa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Luovuus ke­syt­tää ilkeät on­gel­mat

Ilkeät ongelmat – ilmastonmuutos, kestävä kehitys, köyhyys, kodittomuus, koulutus kaikille – ovat mahdottomia ratkaistavaksi. Moni niistä muodostaa myös YK:n kestävän kehityksen 17 tavoitteen listan (Sustainable Development Goals). Maailman luovuuden ja innovaation päivänä on hyvä muistaa, että muotoilu ja taide tarjoavat uusia tapoja ratkaista ilkeitä ongelmia.

Muotoilu tarjoaa näkökulmia, joita voi hyödyntää innovaatiotoiminnassa: käyttäjälähtöisyys, ihmiskeskeisyys, osallistava muotoilu, empaattinen muotoilu, strateginen muotoilu, palvelumuotoilu. Uusina alueina luontokeskeinen muotoilu ja moniarvoisuuteen pyrkivä muotoilu tarkastelevat ihmistä yhtenä luonnon ekosysteemin osana ja ottavat huomioon useampia arvojärjestelmiä etenkin globaalin etelän näkökulmasta.

Kun ilkeää ongelmaa lähestyy vaikkapa luontokeskeisyyden tai moniarvoisuuden näkökulmista, voi se näyttäytyä uudessa valossa. Samassa luontojärjestelmässä toimivat ihmiset ja monenlaiset eliöt ”ei-ihmiset”.  Nämä näkökulmat auttavat meitä kriittisesti tarkastelemaan ja kyseenalaistamaan toimintaamme kestävän ja moniarvoisen maailman luomisen näkökulmista.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi