pääkirjoitus: Suomen, Ruotsin ja Norjan kuu­lu­mi­nen puo­lus­tus­liit­toon vah­vis­taa myös poh­joi­sen tur­val­li­suut­ta – toimiva suhde Ve­nä­jään on yhä mah­dol­li­nen

Lu­mi­vi­sio vir­tuaa­li­se­na – Lunta voi veistää mo­nen­lai­sil­la eri vä­li­neil­lä

Aada Holappa ja Saija Kuukasjärvi veistivät Kemiä kuvaavan teoksen Kemin Valtakadulle.
Aada Holappa ja Saija Kuukasjärvi veistivät Kemiä kuvaavan teoksen Kemin Valtakadulle.
Aada Holappa ja Saija Kuukasjärvi veistivät Kemiä kuvaavan teoksen Kemin Valtakadulle.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Lappian Louella eläintenhoito- ja maatalousalaa opiskelevat Aada Holappa ja Saija Kuukasjärvi olivat harjoitelleet lumenveistoa koulussa parin viikon ajan ennen osallistumistaan Kemin lumenveistokilpailuun Lumivisioniin.

He ja heidän opiskelukaverinsa veistivät kilpailuteokseensa tuttuja hahmoja. Veistos rakennettiin Valtakadulle.

– Mietimme, mikä Kemiä kuvastaisi. Meille tuli mieleen Lumilinna, Sampo, Arttu ja Terttu, Saija Kuukasjärvi kertoo.

– Aiheena oli “Katse tulevaisuuteen”. Veistoksessa Arttu ja Terttu ovat Sampon kannella tähyämässä tulevaisuuteen, Holappa kertoo.

Kuukasjärvi harrastaa piirtämistä, joten hän siirsi porukalla keksityn idean paperille. Suunnitelma taas piirrettiin lumikuutioon, josta veistosta alettiin muotoilla.

– Käytämme veistämiseen koulun työkaluja. Myös kilpailun järjestäjät ovat tuoneet omatekoisia työkaluja käyttöömme. Veistämiseen voi käyttää monenlaisia työkaluja, kuten sahaa, lastaa tai vaikkapa lusikoita, Holappa kertoo.

Katri Jämsä on Kemin uusi tapahtumakoordinaattori
Taina Nuutinen-Kallio

Lumivisio on ensimmäinen tapahtuma, jota Kemin tapahtumakoordinaattori Katri Jämsä on järjestänyt. Jämsä aloitti työnsä Kemissä vuoden vaihteessa.

Ensimmäisten suunnitelmien mukaan Lumivisio piti järjestää ihan tavallisena fyysisenä tapahtumana. Kun se ei ollut mahdollista päätettiin tapahtumasta tehdä pääosin virtuaalinen. Lumiveistokset tosin rakennettiin oikeasti. Veistokset tehtiin ympäri kaupunkia, jotta liikaa väkeä ei pakkautuisi yhteen paikkaan.

Katri Jämsä on Kemin uusi tapahtumakoordinaattori.
Katri Jämsä on Kemin uusi tapahtumakoordinaattori.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

– Virtuaalisen tapahtuman tekeminen on sitä, että paljon on kuvattu ennakkovideoita, joita sitten näytetään myös suorassa streamissa, Jämsä kertoo.

Jämsä valmistui viime kesänä filosofian maisteriksi. Hän opiskeli Itä-Suomen yliopistossa kulttuurintutkimusta.

– Silloin oli huono aika työllistymisen kannalta. Aloin opiskella ammattitutkintoa, jonka yhtenä osana oli tapahtumatuotanto, Jämsä kertoo.

Jämsä suoritti työharjoittelunsa Oulussa ja Kemissä, jossa hän nyt työskentelee tapahtumien parissa.

Nyt on selvää, ettei kevään tapahtumia yritetäkään järjestää tavalliseen tyyliin fyysisenä, vaan niiden järjestämisessä lähdetään virtuaalisuudesta.

– Aloitimme tammikuussa Lasten lauantait, jolloin striimattiin Liikkuvan laulurepun konsertti. Kokeilimme myös taikuriesitystä, jossa avustajiin oltiin yhteydessä Teamsin kautta. Keväällä streemataan Lasten lauantaissa muun muassa maatilan elämää, Jämsä kertoo.

Jämsä kertoo, että kesän tapahtumia ei ole vielä suunniteltu, koska koronatilannetta ei voi oikein ennustaa. Kesätapahtumien suunnittelu suoraan virtuaaliseksi ei ole oikein houkutteleva vaihtoehto.