Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Mistä tulee Lapin suurin puolue? Kuun­te­le myös, mikä pu­hut­taa ra­ja­kun­nis­sa vaalien alla

Kolumni: Yksi on juh­lis­ta poissa, kun Suomen toi­sek­si suurin kan­sal­lis­puis­to täyttää ta­sa­vuo­sia

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Turve on noi­ta­vai­non uhri

Noitavainot perustuivat keskiajalla ihmisten tietämättömyyteen ja valtaapitävien etujen ajamiseen. Tilanne ei ole siitä muuttunut, tiedon lisääntyessä vainoista on tullut yleisempiä.

Ikuisena epäilijänä soittelin ympäristöministeriöön ja pyysin yhdistämään turve- ja suoasiantuntijalle. Sieltä vastasi kohtelias hallintoviranomainen minulle vaatimattomalle veronmaksajalle. Ensimmäisenä tiedustelin raakasuon luovuttamaa metaanimäärää. Metaanihan on noin 25 kertaa tuhoisampaa ilmastossa kuin hiilidioksiidi. Asiantuntija ilmoitti, että he eivät tiedä suon luovuttamaa metaanimäärää. Hän kertoi, että metaania erittyy sitä enemmän, mitä korkeammalla vesi on suolla. Toisin sanoen kuivattu suo ei luovuta metaania. Yhdessä ihmettelimme intoa palauttaa kuivatut suot entiselleen eli vedenpintaa nostamalla metaania saadaan ilmaan tehokkaammin.

Toinen kysymys koski hiilidioksiiditasetta turvesuolla, kun otetaan huomioon metaanin väheminen ja suon jälkikäyttö esimerkiksi metsityksessä ja tuhkalannoitus metsänkasvun lisääjänä. Ei tähänkään tullut selvyyttä eli ympäristöministeriö on aika tietämätön turpeesta.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.