Arvio: Unoh­tu­ma­ton sa­tu­met­sän val­loi­tus — Lapin yli­op­pi­las­teat­te­rin suur­mu­si­kaa­li on voi­man­näyt­tö, josta pu­hu­taan pitkään

Vaalipaneeli: "Mie­le­no­soit­ta­jien toi­min­ta kääntyy itseään vas­taan" – met­sä­ai­hei­nen vaa­li­pa­nee­li tuo­mit­si hak­kui­den es­tä­mi­sen Aa­lis­tun­tu­rin alueel­la

Uutisten viikko: Näin koulut saavat Lapin Kansan di­gi­tun­nuk­set käyt­töön­sä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Tul­va­vaa­ra huo­mioi­ta­va ra­ken­ta­mi­ses­sa

Rovaniemi on ollut huolissaan tulvista ainakin viimeiset 200 vuotta – kuitenkin kaupungin toiminta on ollut päinvastaista. Jaakko Ylitalon mukaan (LK 9.5.) Vuotoksen rakentaminen olisi ratkaisu tulviin.

Kemijärven säännöstely rakennettiin 1965, koska sen piti pelastaa Rovaniemi tulvilta. Järven pilaaminen toisen alueen kustannuksella ei ole tulvadirektiivin mukaista toimintaa. Sopeutuminen ja luonnonmukainen tulvien pidättäminen on EU:nkin mukaan oikea tie tulvien hallinnassa. Patojen rakentaminen auttaa pieniin ja säännöllisiin tulviin, mutta poikkeuksellisissa tulvissa patojen kestävyys ja pito jää vajaaksi, jolloin tulvariskit ovat padotuissa vesistöissä suuremmat kuin säännöstelemättömissä.

Ylitalo on entisenä kuntapäättäjänä ollut mukana hyväksymässä Saarenkylän viljaville tulvaniityille rakentamista. Kirjoitus onkin omien virheiden peittelyä. Jos kunta tai kaupunki on kaavoittanut tulva-alueille, kuuluu myös tulvasuojaus sille. Muutoinhan nykyaikana tulvasuojaus kuuluu kiinteistön omistajalle.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.