Politiikka: Miksi kes­kus­ta rii­taut­ti luon­non­suo­je­lu­lain, Katri Kul­mu­ni?

Kunniamerkit: Ta­sa­val­lan pre­si­dent­ti myönsi tämän vuoden kun­nia­mer­kit – katso Lapin pal­ki­tut

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa päivän luukku tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Tekikö KHO ym­pä­ris­tö­mo­kan Kuo­pios­sa?

Finnpulpilla oli valmius rakentaa maailman edistyneimmällä tekniikalla toimiva biosellutehdas Kuopioon. Tehtaan päästöt ilmaan ja veteen olisivat alittanee kaikki toiminnassa olevien laitosten saastearvot missä päin maailmaa tahansa. Puunkäyttö olisi ollut 100-prosenttista, mitään ei olisi hukattu ja energiankäyttö tuotantotonnia kohti edullisinta.

Korkein hallinto-oikeus KHO kumosi aikaisempien oikeusasteiden myönteiset luvat. Kukaan ei ole vaivautunut kertomaan, mitä päätös merkitsee globaalissa ilmastossa ja vesistöissä. Julkisuudessa ei ole esitetty KHO:n puolesta laskelmia saastearvoista tai niiden vaikutuksesta ympäristöön. Vaikuttaa, että päätös tehtiin muutaman rannan mökkiläisen lähtökohdista.

Selvä on, että sama tuotanto tehdään nyt vanhoissa tehtaissa suuremmilla päästöillä ja huonommalla energian hyötysuhteella ja puun käytöllä. Mahdollinen lisäkapasiteetti rakennetaan alueille, joissa puu saadaan halvemmalla, ekologiaa metsänhoidossa ei kunnioiteta, henkilöstön eduista suomalaiseen ei kannata verrata, vesistöjä voidaan kuormittaa moninkertaisesti ja ilmansaasteet saadaan Suomeenkiin.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.