Kysely: Suo­ma­lai­set huo­mioi­si­vat Poh­jois-Suo­men muut­tu­neen aseman hal­li­tus­oh­jel­mas­sa

Pääkirjoitus: Vien­ti­alo­jen sopu on hyvä komp­ro­mis­si – lak­ko­ke­vät voidaan vielä välttää

Asuntolainat: Nyt voit katsoa ajan­ta­sai­set eu­ri­bor-ko­rot Lapin Kansan netistä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Tal­vi­so­dan syitä turha enää pohtia

Olen hämmästellyt Jaakko Ylitalon kirjoituksia 1939–40 tapahtumista (LK 21.12.). Nykyisin ollaan hyvin selvillä Molotov-Ribbentrop-sopimuksesta ja sen lisäpöytäkirjasta, jolla kahden eurooppalaisen suurvallan etupiirit jaettiin. Suomi joutui Neuvostoliiton piiriin, eikä meitä auttanut kukaan. Neuvostoliitto kaappasi Puolan itäosan ja "neuvotteli" Baltian maat haltuunsa ilman, että muu maailma olisi asiaan puuttunut. Suomi jätettiin viimeiseksi kohteeksi - kaipa arveltiin, että jonkinlaista vastustusta voisi esiintyä.

Neuvottelut olivat pelkkää silmänlumetta, koska puna-armeija oli jo ryhmittymässä hyökkäykseen. Diplomatiaa tarvittiin vain aikeitten peittelyyn. Esitetyt vaatimukset olivat mahdottomia hyväksyä. Rajan siirto Kannaksella olisi vienyt 40 prosenttia suunnitellusta (ja rakennetusta) puolustusasemasta. Hangon vaatiminen tukikohdaksi oli maamme suvereniteetin loukkaus.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.