Politiikka: Miksi kes­kus­ta rii­taut­ti luon­non­suo­je­lu­lain, Katri Kul­mu­ni?

Kunniamerkit: Ta­sa­val­lan pre­si­dent­ti myönsi tämän vuoden kun­nia­mer­kit – katso Lapin pal­ki­tut

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa päivän luukku tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Suo­ma­lai­nen liha ei ole il­mas­to­te­ko

Lihaa tänään, huomenna ja vielä sunnuntainakin! Näin ajattelee moni suomalainen, vaan miten se tukee ilmastonmuutoksen hillitsemistä? Suomalainen lihahan on ilmastoteko vai onko sittenkään?

Harhakäsitys voi perustua esimerkiksi siihen, että keskeisimmät haitat eläintuotannosta rajataan usein tarkastelun ulkopuolelle tai vaihtoehtoisesti vertailun kohteena on erityisen epäedullinen vaihtoehto, kuten naudanlihan tuotanto Amazonin sademetsästä raivatulla maalla. Ei ole myöskään todistettu, että suomalaistiloilla eläinten olot olisivat parempia kuin muissa maissa.

Moni kertoo kasvissyöjille, miten he saastuttavat ilmastoa syömällä soijaa, jota kuljetetaan kaukaa Suomeen. Vain kuusi prosenttia soijasta menee ihmisravinnoksi, sillä suurin osa menee kanojen ja sikojen rehuksi sekä kalankasvatukseen. Se tarkoittaa, että kuluttaja syö valtavia määriä soijaa – lihaksi kierrätettynä. Eläimen syömä soija voitaisiin käyttää suoraan ihmisravinnoksi, jolloin tarvittava viljelypinta-ala olisi huomattavasti pienempi.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.