Hiihto: MM-kul­taa tuli! Niko Anttola hal­lit­si vapaan kisaa läh­dös­tä maaliin

Pääkirjoitus: Seu­raa­van pää­mi­nis­te­rin puo­lue­kan­ta on vielä ar­voi­tus – ­var­maa on, että hal­li­tus­neu­vot­te­luis­ta tulee en­nä­tys­vai­keat

Uutisten viikko: Näin koulut saavat Lapin Kansan di­gi­tun­nuk­set käyt­töön­sä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Soppa kiehuu Suo­li­jär­vil­lä

Lapin ely-keskus aloitti Jumiskojoen vesistöalueen säännöstelyn kehittämisestä selvitystyön keväällä 2019. Taustalla on Posiolla yli 100 henkilön allekirjoittama kuntalaisaloite, jossa vaaditaan Pohjolan Voima Oy:n (PVO) omistaman Jumiskon voimalaitoksen aiheuttamien säännöstelyhaittojen vähentämistä uuden vesilain mukaisesti.

Kuitenkin PVO sai kesäkuussa 2019 luvan voimalaitoksen koneistuksen uusimiseen ilman uutta lupamenettelyä ja yleistä valitusoikeutta. Ely-keskus perustelee menettelyään vanhan vesilain säädöksillä. Tilanne tuo mieleen Tuntemattoman sotilaan Lahtisen. Nälkäänsä valittaessaan hän saa eteensä sellaiset rätingit, joiden perusteella ihmisellä ei voi olla nälkä.

PVO käynnisti voimalaitoshankkeen 1950-luvulla pikaisella esisuunnittelulla. Huhtikuussa 1951 voimalaitoksesta ei yhtiössä tiedetty vielä mitään. Saman vuoden marraskuussa yhtiö teki päätöksen voimalaitoksen rakentamisesta, kun 80 prosenttia hankkeen tarvitsemasta vesivoimasta ja maa-alueesta oli yhtiön omistuksessa.

Alkuperäinen kauppakirja paljastaa koruttomasti sen, että vesialueiden omistajat eivät ymmärtäneet asian merkitystä ennen kuin arpa oli heitetty.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.