Porocup: Luonto näytti voi­man­sa – kisa jou­dut­tiin kes­keyt­tä­mään

Kuvagalleria: Pidetyn kiek­ko­ero­tuo­ma­rin ura päättyi Ro­va­nie­mel­lä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Soppa kiehuu Suo­li­jär­vil­lä

Lapin ely-keskus aloitti Jumiskojoen vesistöalueen säännöstelyn kehittämisestä selvitystyön keväällä 2019. Taustalla on Posiolla yli 100 henkilön allekirjoittama kuntalaisaloite, jossa vaaditaan Pohjolan Voima Oy:n (PVO) omistaman Jumiskon voimalaitoksen aiheuttamien säännöstelyhaittojen vähentämistä uuden vesilain mukaisesti.

Kuitenkin PVO sai kesäkuussa 2019 luvan voimalaitoksen koneistuksen uusimiseen ilman uutta lupamenettelyä ja yleistä valitusoikeutta. Ely-keskus perustelee menettelyään vanhan vesilain säädöksillä. Tilanne tuo mieleen Tuntemattoman sotilaan Lahtisen. Nälkäänsä valittaessaan hän saa eteensä sellaiset rätingit, joiden perusteella ihmisellä ei voi olla nälkä.

PVO käynnisti voimalaitoshankkeen 1950-luvulla pikaisella esisuunnittelulla. Huhtikuussa 1951 voimalaitoksesta ei yhtiössä tiedetty vielä mitään. Saman vuoden marraskuussa yhtiö teki päätöksen voimalaitoksen rakentamisesta, kun 80 prosenttia hankkeen tarvitsemasta vesivoimasta ja maa-alueesta oli yhtiön omistuksessa.

Alkuperäinen kauppakirja paljastaa koruttomasti sen, että vesialueiden omistajat eivät ymmärtäneet asian merkitystä ennen kuin arpa oli heitetty.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi