kolumni: Mies, sinäkin voit ra­ken­taa uran, säi­lyt­tää poi­ka­ni­me­si ja olla vahva it­se­näi­nen mies – muista vain roolisi hei­kom­pa­na su­ku­puo­le­na

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Si­ni­sil­mäi­siä suo­ma­lai­sia

Jaakko Ylitalo purki pahaa mieltään (LK 13.12.) siitä, että suomalaiset elämöivät taas itsenäisyydellä ja talvisodan ihmeellä. Hänestä Suomi ei ollut 1930-luvulla länsimainen oikeusvaltio, eikä ymmärtänyt omaa parastaan tarttuakseen Stalinin hyväntahtoisiin rajansiirtotarjouksiin.

On totta, että demokratiassamme oli 1930-luvulla puutteensa, mutta eurooppalaisittain asiamme olivat silti suhteellisen hyvällä tolalla. Äärioikeisto osasi meilläkin elämöidä, mutta vaaliuurnilla kansa osoitti sille paikkansa. IKL:n kannatus pysyi koko 1930-luvun marginaalisena. Kansa antoi tukensa Väinö Tannerin johtamille sosialidemokraateille ja maalaisliitolle. Näiden voimin syntyikin maaliskuussa 1937 Aimo Cajanderin 1. "punamultahallitus". ”Hitlerin Saksaa ihailevan äärioikeiston valta” ei ulottunut kaikkialle, ei ainakaan hallituskabinetteihin asti. Sitä paitsi muilutukset kuuluvat pääosin 1930-luvun alkuun, Lapuan liikkeen ja Mäntsälän kapinan huippuaikoihin.