Lukijalta
Mielipide

Lukijalta: Sairaalanniemen rakennukset korjattava terveydenhuollolle

Maamme hallitus ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö ovat olleet valmiita koviin toimiin maailmanlaajuisen koronavirusepidemian torjumiseksi. Kovat toimet koskettavat käytännössä kaikkia kansalaisia sekä yritystoimintaa. Tarkoituksena on tietysti se, että epidemiasta selvittäisiin mahdollisimman pienin terveyteen ja  yhteiskuntaamme kohdistuvin vahingoin.

Tulevaisuudessa vastaavat, tai jopa rankemmat pandemiat, voivat olla uhkaamassa Suomea ja siten myös Rovaniemeä.

Terveyskeskustoimintojen siirtäminen paikkoihin, joissa ihmiset liikkuvat kauppa- ja muita asioita hoitaen, on ollut huono ratkaisu. Nyt yli 70 vuotta täyttäneille on asetettu kulkemiseen liittyviä rajoitteita. Kuitenkin he ovat myös suurimpia terveyspalveluiden käyttäjiä. Jos ikääntyneet rovaniemeläiset tarvitsevat vakavasti sairastuessaan terveyskeskuspalveluja, he joutuvat kulkemaan kauppakeskuksen alueella. Tällainen tilanne ei saa jatkua vastaisuudessa.

Rovaniemen kaupungin johdon on aloitettava valmistelelut Sairaalanniemen rakennusten palauttamisesta korjattuina terveydenhuollon käyttöön. Sairaalanniemen aluekin on  epidemioiden aikana tai uhatessa helposti eristettävissä, koska alueeseen ei liity välttämätöntä läpikulku- ja muuta asiointiliikennettä.

Tällainen ratkaisu mahdollistaa myös laajojen kansalaispiirien toiveen alueella olevan viheralueen kehittämisen kaikkia kaupunkilaisia, ja myös terveydenhuoltoa palvelevaksi puistoksi.

Suunnitelmat Sairaalanniemen antamisesta rakennusyhtiöiden rahastamisen alttarille on heti peruttava. Suunnittelutyö alueen rakennusten palauttamisesta korjaten terveydenhuollon käyttöön on aloitettava pikaisesti.

Esa Tikkala