Mielipide

Lukijalta: Rovaniemi ohittaa juhlansa – torniolaisia käy kateeksi

Rovaniemestä tuli kaupunki 1.1.1960. Lauri Kaijalainen luki kaupungin perustamiskirjan kaupungintalon parvekkeelta.
Rovaniemestä tuli kaupunki 1.1.1960. Lauri Kaijalainen luki kaupungin perustamiskirjan kaupungintalon parvekkeelta.
Kuva: Lapin Kansan arkisto

Vuodenvaihteessa tulee kuluneeksi 60 vuotta siitä, kun Rovaniemestä tuli kaupunki. Rovaniemi ei kuitenkaan juhlinut viiskymppisiään vuonna 2010, koska tämä ei kuulema enää ollut sama kaupunki kuin vuonna 1960, koska maalaiskunta liitettiin kaupunkiin vuonna 2006. Olen ikäväkseni kuullut, että samasta tai jostain muusta syystä ensi vuoden 60-vuotisjuhlaakaan ei huomioida.

Toisin on Torniossa! Eikä tosiaankaan ole Tornio enää sama kuin vuonna 1621 saadessaan kaupunkioikeudet. Se on läpikäynyt jos jonkinlaisia muutoksia. Silti siellä  juhlitaan ja isosti!

Näin asiasta Tornion kaupungin nettisivulla: "Tornion kaupunki täyttää vuonna 2021 merkittävät 400 vuotta. Tornion perustamispäivää juhlitaan 12.5.2021.

Kaupungin juhlavuosi näkyy niin ulkoisesti kaupungin kaduilla kuin tasokkaana ja houkuttavana sisältönä ja tapahtumatarjontana koko vuoden ajan. Kaupungin kärkitapahtumiin satsataan juhlavuonna erityisesti. Juhlavuoden ohjelmassa näkyvät kaupungin henkilöstön kädenjälkien lisäksi kaupunkilaisten, yhdistysten ja yritysten ideat ja aloitteet. Juhlavuoden tapahtumia koordinoi kaupunki.

Tornion 400-vuotisjuhlavuoden suunnittelu on käynnistynyt. Haluamme juhlavuodesta elämyksien ja tapahtumantäyteisen ja toivomme kaikkien torniolaisten osallistuvan juhlavuoden suunnitteluun ja sisällön toteuttamiseen.

Olemme jo toteuttaneet kaupunkilaisille kyselyn siitä, mitkä teemat ja aihealueet ovat heille tärkeimpiä juhlavuotta ajatellen. Lisää mahdollisuuksia osallistua tullaan julkaisemaan myöhemmin."

"Täällä brändätään ja kehitellään mitä kummallisempia keinotekoisia juttuja."

Hienoa Tornio ja torniolaiset! Kateeksi käy!

Rovaniemi näyttäytyy nykyään toistuvasti kaupunkina, joka ei kunnioita historiaansa, vaikka sillä olisi siihen monenlaista aihetta. Sen sijaan täällä brändätään ja kehitellään mitä kummallisempia keinotekoisia juttuja.

Enpä enää tiedä, mistä voisin sanoa olevani ylpeä omassa kotikaupungissani.

Kirjoittaja Kaija Sälevä on kantarovaniemeläinen kotiseutuaktiivi, matkailuopas ja opettaja evp.