Kunniamerkit: Katso lista Lappiin myön­ne­tyis­tä it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­keis­tä

pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tos etenee, eivätkä sen vai­ku­tuk­set ole enää kai­kil­ta osin py­säy­tet­tä­vis­sä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Lu­ki­jal­ta: Radio Suo­mes­sa soi mu­siik­ki eri puo­lil­ta maata

-
Kuva: Jussi Leinonen

Yle Radio Suomen musiikkivalinnat saivat kritiikkiä Jaakko Laitisen kolumnissa (UR 7.4.). Musiikki on oleellinen osa kanavan kuuntelukokemusta, ja sen valitseminen on työtä, joka vaatii paljon aikaa ja ajattelua.

Radio Suomeen saapuu kuukaudessa tuhannesta kahteen tuhanteen kappaletta. Niistä soittoon pääsee luonnollisesti vain pieni osa. Valintaa on tekemässä soittolistaraati, johon osallistuu musiikin parissa työskenteleviä ihmisiä eri puolilta Yleä. Joukossa on eri-ikäisiä juontajia ja musiikkitoimittajia niin Pasilasta kuin Ylen eri aluetoimituksista.

Alueita tai paikkakuntia ei arvoteta musiikin valitsemisessa. Radio Suomeen lähetettävä musiikki kuunnellaan sokkona, siis ilman tietoa esittäjästä, levy-yhtiöstä tai paikkakunnasta. Musiikkia kuunnellaan siis ennen muuta musiikkina.

Kotimaisuus puolestaan on Radio Suomelle tärkeä arvo. Kappale Lapista tai Kainuusta voi soida koko Suomessa, ja näin paikallinen musiikki saa valtakunnallista kuuluvuutta.

En tunnista kommenttia valintojen perustelusta korkealla laadulla. Radio Suomessa ei tehdä musiikista laadullisia arvioita, vaan valintoja ohjaa sopivuus Radio Suomen kokonaisuuteen. Tämä kokonaisuus tekee Radio Suomesta tunnistettavan ja maamme kuunnelluimman kanavan joka puolella Suomea.

Jonna FermRadiopäällikkö, Yle