Pelastaja: Nuorena Sakke Py­hä­jär­vi ajat­te­li ole­van­sa kuo­le­ma­ton, mutta omien lasten syntymä pani pe­las­ta­jan arvot uu­sik­si: "Meillä jo­kai­sel­la on antaa vain se sata pro­sent­tia"

Seksuaalisuus: On­ly­Fan­sin tuot­toi­suus tuli yl­lä­tyk­se­nä ja nyt Marika Fin­ger­roos suuntaa sek­si­vä­li­nei­den kas­va­vil­le mark­ki­noil­le

Pääkirjoitus: Hoi­ta­ja­mi­toi­tuk­sen ki­ris­tä­mi­sen lyk­kää­mi­nen lykkää myös on­gel­man rat­kai­se­mis­ta – kei­no­te­koi­ses­ta am­mat­ti­ra­jo­jen ra­ken­te­lus­ta on luo­vut­ta­va pi­kim­mi­ten

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Posion Suo­li­jär­vi an­sait­see enemmän

Marja Rankilan haastattelussa (Energiauutiset 12.6., ”Vesivoima ansaitsee enemmän”) korostettiin vesivoimaa puhtaana luonnonenergiana. Totta toinen puoli, mutta on hyvä miettiä myös säännöstelyjärvien ekologisia muutoksia, rantojen vyörymiä ja eroosiota, kasvillisuuden lisääntymistä, rantojen mutaantumista, veden laadun huonontumista ja bakterisoitumista, luonnonmukaisen kalakannan tuhoutumista sekä luonnonmukaisuuden törkeää muuttamista.

Toivon, että Rankila käy katsomassa tilannetta Posion Suolijärvillä keväällä. Järvi oli ennen valjastamista kuuluisa muikku-, siika-, harjus- ja lohikannastaan. Nyt alkuperäiset kalakannat on tuhottu.

Paljon näkee kirjoituksia uhanalaisista eläimistä ja kasveista sekä niiden säilyttämisestä tuleville sukupolville. Myös kalat kuuluvat samaan asemaan. Ensin pitäisi selvittää, mistä säännöstelyjärvissä on lähdetty liikkeelle ja mitä haittoja säännöstelyt ovat aiheuttaneet siellä asuville ja elinkeinoelämään vähän laajemmallakin ennen kuin ottaa kantaa asiaan.

Haastattelussa mainitaan, että pieni äänekäs joukko vaatii tiukasti toimenpiteitä vaelluskalojen hyväksi ja jopa vesivoiman purkamista.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.