Pääkirjoitus: Liit­ty­mi­nen Poh­jois-Poh­jan­maa­han tuskin pe­las­tai­si Län­si-Poh­jan syn­ny­tyk­siä

Kolumni: Kie­li­muu­ri ui­ma­hal­lis­sa ja muita arkisia koh­taa­mi­sia tu­ris­ti­kau­pun­gis­sa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Paksua tarinaa Sie­ri­läs­tä

Marjatta Näätänen vertaa (LK 16.4., ”Aika on ajanut Sierilän ohi”) vesivoiman ”päästöjä” fossiilisten polttoaineiden päästöihin, mikä lienee alallaan maailmanennätys. Missähän päin Sierilää tuleva patoallas hukuttaisi alleen suuria määriä biomassaa?

Kun Sierilän voimalaitoksen oikeuskäsittely alkoi, omituisen samanaikaisesti ajautui vuosikymmenien jälkeen Sierilän vaikutusalueen ylävirran puolella ja Vanttauskosken voimalaitoksen alakanavan läheisyydessä kalastajan verkkoihin pari jokihelmisimpukkaa. Mikä ihme saikaan ne juuri siihen aikaan irtoamaan juuriltaan ja ajautumaan verkkoihin, mitä ei ollut tapahtunut koskaan aikaisemmin? Lähin vielä elävä ja oleva raakkupopulaatio elää Jumiskojoessa parin tunnin automatkan päässä.

Näätäsen mukaan nykyisin osataan tehdä säätövoimaa paremmilla keinoilla kuin vesivoimalla. Kun fossiilisten polttoaineiden käyttö säätöenergian rakentamiseksi tullaan kokonaan kieltämään, näitä tietoja tarvitsisivat myös kaikki energia-asiantuntijat ja päättäjät kautta maailman.

Kun ydinvoimaa ei ainakaan vielä pystytä säätelemään kulutuksen mukaan, ainoa tiedossa oleva merkittävä säätöenergian tuotantomuoto on edelleen vesivoima.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi