hotellihankkeet: Inariin on suun­nit­teil­la uusi luk­sus­ho­tel­li Juu­tuan­joen rantaan

kolumni: Milloin verinen his­to­ria muuttuu mu­ka­vak­si sa­duk­si?

Lapin Kansa live: Arctic Volley ja Pölkky Kuusamo koh­taa­vat har­joi­tus­ot­te­lus­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Mitäs me vuo­tos­te­li­jat

Rovaniemen kaupunki ja Kittilän kirkonkylä säilyivät kuin ihmeen kaupalla uhkaavasta tulvakatastrofista vähin vaurioin. Juuri ennen tulvan tuloa Rovaniemen yleiskuva muistutti sota-aikojen olosuhteita patovalleineen, tyhjine katuineen ja joka puolella möyryävine työkoneineen. Ensi keväänä ja tulevina vuosina hamaan tulevaisuuteen saakka sama tilanne toistuu nykyisen ajatusmallin jatkuessa.

Ainoana syynä jatkaa tätä mieletöntä käytäntöä on perusteltu lohen kutuvaelluksen estymisellä. Niin suuri on Vuotoksen pelko, että lohikin katosi koko vesistöstä lähes sata vuotta ennen Vuotoksen rakentamista. Muuta luonnontilaista kuin joka keväistä tulvaa Kemijoen vesistössä ei enää ollutkaan, minkä säilyttämiseksi Vuotoksen vastustajien leiri onnistui yli odotusten.

Siinä mielessä olemme vastustajien kanssa samaa mieltä, että niin tekojärvet kuin niiden yhteyteen rakennettavat vesivoimalaitokset estävät lohen nousun, eivätkä laitosten yhteyteen rakennettavat lohiportaat auta mitenkään asiaa (Sierilän voimalaitos).

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.