Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Tuulivoima: Itä-Lap­piin voi nousta maan suurin tuu­li­puis­to, jos tut­kaon­gel­miin löytyy rat­kai­su

Kolumni: Et voi tietää, mil­lai­nen toisen tarina ko­ko­nai­suu­des­saan on

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Miksi met­sä­heh­taa­rit kiin­nos­ta­vat si­joit­ta­jia?

Metsämaa vaihtaa Lapissa tiuhaan omistajaa (LK13.9.). Ostajilla on monenlaisia syitä hankkia metsää. Eniten kauppoja tekevät sijoittajat, erityisesti rahastot.

Valtakunnallisten tilastojen mukaan rahastojen osuus on ollut tänä vuonna 38 prosenttia pinta-alalla mitattuna. Osuus on yli kaksinkertaistunut viime vuodesta. Rahastojen tavoitteena on yleensä saada korkea ja vakaa tuotto sijoitukselleen. Niinpä ne ovat alkaneet teettää metsänhoito- ja hakkuutyöt metsäpalveluyrityksillä, jotka ovat erikoistuneet metsän jatkuvaan kasvatukseen. Sellaisten rahastojen tuotto näyttääkin olevan nykyisin 10–14 prosenttia.

Jatkuvan kasvatuksen perusperiaate on, että metsä pidetään jatkuvasti puustoisena. Metsä uudistuu luontaisesti sitä mukaa kuin hakkuissa korjataan talteen yläharvennuksella arvokasta tukkipuuta. Työ sujuu hyvin nykyaikaisilla hakkuukoneilla. Uudistamiskustannuksia ei tule, kun edes maaperää ei muokata.

Metsähallituksen harjoittamassa avohakkuutaloudessa tavoitteena on neljän porosentin tuotto, mikä näyttää olevan turhan korkea vaatimus.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.