Lukijalta
Mielipide

Lu­ki­jal­ta: Lap­suus­muis­to sau­na­vas­tan teosta mä­tä­kuus­sa

Kirjoittaja muistelee lapsena saunavastantekoreissulla saamaansa haavaa, joka tuntuu vieläkin.
Kirjoittaja muistelee lapsena saunavastantekoreissulla saamaansa haavaa, joka tuntuu vieläkin.
Kuva: Tiina Niinimaa

Tuommoinenkin kuukausi kuuluu ihmiselon kulkuun, ja kun siitä on vielä tuntuva kokemus, tuli tunne muistella se näin. Sehän on tietty aika kesästä, kun tämä mätäkuun aika on.

Onhan siinä muukin ajankohtainen asia. On saunavastojen tekoaika. Koivun lehti on silloin lujimmillaan oksassa. Näin teki ukkikin joka kesä tähän aikaan vastat. Sitä ne ovat minullekin, vihta on oudompi, mutta sama virka molemmilla.

Nyt olimme vastantekomielessä metsässä. Ukki oli kaatanut melko ison rauduskoivun, jonka lehvät roikkuivat notkean näköisesti. Ukilla oli oikein nätti veitsenterävä kirves, jolla se rapsi niitä vastalehväksiä.

Mummo se olikin vastojen sitoja, se on taitava työ tehdä oikein. Opettihan hän sen työn minullekin. Kyllähän se vaatiikin omat niksit tehdä se oikein. Vittaksen vääntö tai paremminkin punominen, tämäkin taito on opittu.

Nyt tällä reissulla tuli pieni vahinko. Se pieni kirves vietteli kuin Raamatun hedelmäpuu. Tasainen koivun kanto oli alasimena, jonka päällä oli hyvä lipsutella vastan tynkiä poikki.

Jaksoin yhellä kädellä pientä kirvestä pidellä ja niinpä aloin naputella oksanpätkiä palasiksi. Kirves oli äärettömän terävä. Vasemman käden etusormi kai on jäänyt tekijällä liian pitkäksi, se meinasi lyhentyä siinä hommassa, mutta onneksi ei näin käynyt. Lippasi kynnen päältä vähän lyhemmäksi.

Parkuhan siinä tuli. Ukki kysyi, että mikä tuli ja miten kävi. Pianhan sen näki. Meilä oli Amerikan avustuksina lähettämät ensiapulaukut mukana, joita sanottiin unrraksi. Laukussa oli sidettitarpeita ja moskiittoöljyt sun muut, eivät syöneet sääsket.

Sormenpää tuli sidottua. Ukki oli vähän pahalla päällä. Lisäsi kaiken muun mökinän päälle: Tulipa Teuvolla heinä tehtyä, mätäkuun aika vielä. Mummo koitti jarrutella sitä puhetta.

Näinhän siinä kuitenkin kävi. Oli helteitten aika ja järvessä piti pulikoida.

Jäivät steriiliasiat toisarvoisiksi, sormenpää märki ja oli lisäksi kipeäkin. Vieläkin se muistuttaa kynnenleikkuuaikana siitä haaverista.

Mätäkuu se on todella olemassa, kuten noroviruskin. Kannattaa varoa tekemästä haavoja.

Teuvo Ruokangas