Kalastus: Lo­hi­ke­sä Tor­nion­joel­la on alkanut – oletko saanut von­ka­leen, lähetä meille kuva

Pääkirjoitus: Sää­ty­ta­lol­la esillä oleva ay-liik­keen ve­ro­etu­jen ka­ven­ta­mi­nen on tu­li­kuu­ma kysymys

Ylioppilaat: Katso tästä Lapin lu­kioi­den val­ko­la­kin saajat

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Kai­vos­po­li­tiik­kam­me tu­lok­sia

Agnico Eagle Finland Oy tilinpäätös 2019 kertoo liikevoitoksi 53 miljoonaa. Liikevoittoprosentti on 23 eli kaksinkertainen parhaaseen metsäyhtiöön UPM:n verrattuna.

Valtio on silti antanut yhtiölle yritystukea 1,2 miljoonaa euroa, ilmoittaa yhtiö rehdin avoimesti. Se viestii kaivoslakimme ”isän” keskustan kaivospolitiikan ja sitä johtavan Lapin liiton puheenjohtajan Markus Lohenkin meille tyyriiksi käyvästä kaivospolitiikasta. Lohi julisti maaliskuussa 2019 liiton valinneen Agnico Eagle yhtiön ”Lapin vuoden kehittäjäksi” perustein: ”kultakaivos on vastuullinen esimerkki kestävästä kaivostoiminnasta”. Se, että kaivos oli investoinut tyhjentääkseen kultakentän entistä suuremmalla volyymillä, vuosia nopeammin pois, oli Lapin liiton mielestä ”esimerkki kestävästä kaivostoiminnasta”.

Agnica Eagle on 2010–2019 kahminut Kittilän kullasta runsaat 1,8 miljardia euroa, josta kirjannut liikevoittoa 447 miljoonaa. Liikevoittoprosentti on 24,6 – metsäyhtiöihin verrattuna kolminkertainen. Yhteisöveroa yhtiö on maksanut 16,8 miljoonaa, veroprosentti 3,8.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.