Porocup: Luonto näytti voi­man­sa – kisa jou­dut­tiin kes­keyt­tä­mään

Kuvagalleria: Pidetyn kiek­ko­ero­tuo­ma­rin ura päättyi Ro­va­nie­mel­lä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Jää­me­ren rata on alue­po­liit­ti­nen louk­kaus

Jäämeren rata on todettu taloudellisesti kannattamattomaksi hankkeeksi. Luulisin jo tuon riittävän, mutta sen lisäksi rata on merkittävä uhka ympäristölle ja paikallisille ihmisille. Silti keskustan kaikki neljä puheenjohtajaehdokasta antavat tukensa sille.

Pohjoisen luonto on erityisen herkkää ja radalla olisi peruuttamattomia vaikutuksia. Rata ei pelkästään tuhoaisi maisemia, vaan myös paikallisten elinkeinot. Radalla ei kulkisi turisteja, vaan arktisen alueen raaka-aineita. Nuo luonnonvarat tulisi kuitenkin suojella ja jättää hyödyntämättä, sillä esimerkiksi kaivosteollisuus tuhoaa korvaamatonta luontoa ja pilaa matkailualan edellytykset. Rata edistää myös ilmastokriisiä ja onkin täysin kestävän kehityksen vastainen hanke.

Jäämeren rata estäisi porojen luontaisen liikkumisen, tuhoaisi saamelaisten elinkeinon sekä koko kulttuurin ja elintavan. Aluepolitiikan nimeen vannovan keskustan voisi toivoa kuulevan myös paikallista väestöä heitä koskevassa asiassa, mutta nyt näyttäisi siltä, että tuleva puheenjohtaja jatkaa kolonisaation tiellä.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi