Onnettomuudet: Mal­mi­ju­na suistui jälleen rai­teil­taan

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Il­mas­to­po­li­tii­kan pa­ra­dok­si

Nykyinen ympäristöpolitiikka on kuin harakka tervatulla katolla. Sadussa on tähän aikaan osuva vertaus: ”Kun pyrstö irtoaa, niin nokka tarttuu”. Tässä tulee parhaiten esille ilmastopolitiikkaan liittyvä paradoksi. Kun sadat tuhannet polttomoottorikäyttöiset autot korvataan sähköautoilla, syntyy ennen näkemätön ympäristökaaos sekä kaivosten ja teollisuuden päästöistä.

Tosin jotkut siitä hyötyvät. Hyötyjien joukossa on kobolttia ja nikkeliä tuottava Talvivaaran kaivoskombinaatti. Litiumin tarvetta Suomessa tyydyttää pieni kaivos Pohjanmaalla. Siellä litium on spsodumeni-mineraalissa ja hieman myös lepidoliitti-kiilteessä. Molemmat ovat silikaattimineraaleja ja vaikealiukoisia. Niiden hajottamiseen tarvitaan valtava määrä energiaa litiumin talteen saamiseksi.

Lisäksi akkuihin tarvitaan grafiittia, joka on yksi hiilen mineraalinen olomuoto. Sen suunniteltu louhinta on jo nostanut kansanliikkeen esimerkiksi Itä-Suomessa ja saattaa nostaa äläkän myös Rovaniemellä. Kukaan ei halua hiilipölyä ympäristöönsä.

Autolla ajamisen tuottama hiilidioksidi jää maan pinnalle.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.