Lakot: Ju­na­lak­ko alkaa maa­nan­tai­na, kaikki VR:n vuorot pe­ru­taan

Kolumni: Nuoren ai­kui­sen elä­mäs­sä on paljon hyvää, mutta samalla paljon pii­lo­tet­tua huolta

Kuvagalleria: Kont­ti­sen ki­sois­sa nähtiin rä­väk­kää lasten pu­ku­lois­toa

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Ikä­ih­mis­ten eris­tä­mi­sel­le loppu

YK:n ihmisoikeusjulistus määrää ihmisen oikeutta liikkumiseen ja muuhun yhteiskunnalliseen elämään. Ihminen ei voi elää erillään muista. Tarvitsemme muita henkisen, sosiaalisen ja fyysisen elämänlaadun ylläpitämiseen. Eristämisen jatkuessa vaaranamme ikääntyneen väestön kaikkia elämän osa-alueita.

Ikäihmisen eristäminen muusta väestöstä ei koske vain heitä, vaan myös heidän läheisiä ja ystäviä. Eristäminen koskee siten kaikkia sukupolvia. Mummut ja papat kaipaavat läheisiään, mutta myös heitä kaivataan. Olen ollut eristyksissä äidistäni ohta kaksi kuukautta. Kerran näin hänet palvelutalon ovelta muutamia minuutteja. Näin äitini syvän liikutuksen ja tuskin pystyin itsekään pidättelemään syvää kaipaustani.

Erityisen huolissani olen palvelutalojen hoivan laadusta, kun omaiset eivät pääse tuomaan läheisilleen sosiaalista turvaa ja läheisyyden tunnetta. Koska hoivapalvelua ei pystytä toteuttamaan tasolla, jolla se ennen rajoituksia oli, on huolestuttavaa seurata, miten ikäihmisten fyysinen ja henkinen kunto huononee.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.