Lukijalta
Mielipide

Lu­ki­jal­ta: Hei lap­pi­lai­nen, tu­li­si­ko sinusta po­lii­si?

Kirjoittaja kannustaa lappilaisia hakemaan Poliisiammattikorkeakouluun Tampereelle. Arkistokuva.
Kirjoittaja kannustaa lappilaisia hakemaan Poliisiammattikorkeakouluun Tampereelle. Arkistokuva.
Kuva: Mikkonen Jarkko

Mediassa uutisoitiin laajalti poliisihallinnon esityksestä poliisien vasteaikojen uusista tavoitteista. Lapin osalta tämä tarkoittaisi, että poliisi saavuttaisi kaukaisimmatkin tuvat pääasiallisesti alle 55 minuutissa.

Kova tavoite saavutetaan poliisihallinnon mukaan lisäämällä niin sanottuja harva-partioita maakuntaan.

Uudistus lisäsi neljän eri poliisilaitoksen (Lappi, Oulu, Pohjanmaa ja Itä-Suomi) alueelle yhteensä noin 120 uutta virkaa. Lapin päättäjille tämä on hyvä uutinen ja vastaa onnistuessaan akuuttiin resurssipulaan esimerkiksi Ylä-Lapissa. Onnistumiseen – täydellisyydestä puhumattakaan – on kuitenkin matkaa.

Mahdollisiin ongelmiin voimme törmätä siinä vaiheessa, kun uusiin harvapartioihin pitäisi saada tarvittavat tekijät. Tähänkin mennessä poliisivirkoja on ollut hankala täyttää Lapissa, kun olemme kilpailleet samoista työntekijöistä etelän kasvukeskusten kanssa. Virkojen määräaikaisuus on myös selittänyt osaltaan hakijoiden vähäisyyttä maakunnassamme.

Vaikka Poliisiammattikorkeakoulun aloituspaikkoja on varauduttu Marinin hallitusohjelmassa lisäämään, haasteet eivät poistu heti. Mitään takeita siitä, että valmistuneet vanhemmat konstaapelit rynnisivät Lapin virkoihin, ei ole.

Edelleen huolta maakunnan ulkopuolelta tulevissa hakijoissa aiheuttaa esimerkiksi se, onko puolisoille saatavilla töitä tai miten muu elämä järjestyy Lapissa.

Tulevaisuus kuitenkin alan uusille tekijöille Lapissa pitäisi näyttäytyä valoisammalta kuin vuosiin. Resurssipula, jossa meillä on kärvistelty vuosia ja joka on kuormittanut poliiseja, on jäämässä vihdoin historiaan.

Kun hakijoita ei Lapin virkoihin ole jonoksi asti, tarvitaan tehemä pois -asennetta ja Poliisiammattikorkeakouluun lisää lappilaisia hakijoita. Haku koulutukseen on käynnissä juuri nyt ja se jatkuu aina 20.8. asti.

Joten jos maailmanluokan koulutus tai virka eräässä Suomen luotetuimmassa ammatissa kiinnostaa, niin nyt on hyvä aika suuntautua poliisiksi ja lähteä tekemään uraa viranomaisessa.

Henri Ramberg Lapsena poliisin kanssa samassa taloudessa asunut Vasemmistoliiton Lapin piirin pj.