Lukijalta
Mielipide
Tilaajille

Lukijalta: He tekevät sen itse

Kirjoittaja kysyy Rovaniemen päättäjien historiantietoisuuden perään. Vanhan rautatieaseman kohtalo huolestuttaa monia rovaniemeläisiä.
Kirjoittaja kysyy Rovaniemen päättäjien historiantietoisuuden perään. Vanhan rautatieaseman kohtalo huolestuttaa monia rovaniemeläisiä.
Kuva: Jussi Leinonen

Olemme kuulleet juttuja turisteista, jotka kyselevät, mistä mahtaa löytyä Rovaniemen vanha kaupunki. Joudumme selittämään, että sellaista ei ole, koska saksalaiset tuhosivat kaupungin Lapin sodassa. Muutin Rovaniemelle 26 vuotta sitten ja yhä useammin olen joutunut miettimään, olisiko selitystä syytä jatkaa. Ellei sota olisi hävittänyt kaupunkilaisille historiallisesti tärkeää rakennusperintöä, päättäjät olisivat tehneet sen.

Entinen kotikaupunkini Oulu on tullut kuuluisaksi siitä, miten vanhat puurakennukset – ellei niitä ole suoraviivaisesti ja läpinäkyvin päätöksin onnistuttu purkamaan – on ensin jätetty tyhjilleen rappeutumaan. Sitten, yleensä yöaikaan, ne ovat jotenkin mystisellä tavalla palaneet.

Syypäiksi on osoiteltu rapistuneissa rakennuksissa mahdollisesti majailleita asunnottomia.

Rovaniemi on jättänyt kuin ihmeen kautta sodasta säästyneen vanhan asemarakennuksen vuosiksi rapistumaan omia aikojaan. Se on passiivista piittaamattomuutta. Tie-, siltarakennus- ja kaavoitussuunnitelmat osoittavat aktiivista piittaamattomuutta omasta kulttuuriperinnöstä ja sen tulevaisuudesta.

Sota hävitti vanhan Rovaniemen. Kaupungin virkamiesten ja päättäjien pakonomaiselta vaikuttava tarve tärvellä ja ”jatkojalostaa” myös jälleenrakennusajan rakennusperinnettä ja kaupunkimiljöötä tuntuu vain kiihtyneen viime vuosina. Tästä Heikki Annanpalo kirjoitti oivaltavasti ja asiapitoisesti (LK 18.10.). Nyt vaarassa on jo sotaa edeltäneeltä ajalta säästynyt vähäinen ja siksi erityisen merkittävä perintö. Leena Talvensaari nosti pääkirjoituksessaan (UR 19.10.) esiin kaupungin brändipuheen ja päättäjien historiantajun puutteen välisen kiusallisen ja aivan ilmeisen ristiriidan. Annanpalo kyseli kirjoituksessaan Rovaniemen itsetunnon perään.

Kysyn kaupungin päättäjien ja virkamiesten historiatietoisuuden perään. Kyse on muustakin kuin yhdestä rakennuksesta. Ihmiset – ei mikään vääjäämätön ja persoonaton ”kehitys” – tekevät historian ja päättävät siitä, millainen on tulevaisuus ja tulevaisuuden menneisyys; jätämmekö tässä ja nyt tuleville sukupolville perinnöksi mitään rehellistä siitä, minkä itse olemme perineet edellisiltä sukupolvilta. Historiatietoisuus on vastuun kantamista, myös tulevaisuudesta. Sen puuttuminen on vastuuntunnon puutetta.