tähtijuttu: Kor­ko­jen nousu ra­sit­taa ta­lo­yh­tiöi­tä Ro­va­nie­mel­lä – ra­hoi­tus­vas­ti­ke voi kak­sin­ker­tais­tua

pääkirjoitus: Ra­ja­var­tio­lai­tos eh­dot­taa Venäjän vas­tai­sel­le rajalle entistä pa­rem­pia esteitä poik­keus­ti­lan­teen varalle – aidan ra­ken­nus­työt on aloi­tet­ta­va heti

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Lu­ki­jal­ta: Haastan lap­pi­lai­set jär­vi­ka­la­tal­koi­siin

Kirjoittaja kannustaa syömään paikallista järvikalaa ulkomaisen ja kasvatetun sijaan. Kuvassa Vietosen muikkua.
Kirjoittaja kannustaa syömään paikallista järvikalaa ulkomaisen ja kasvatetun sijaan. Kuvassa Vietosen muikkua.
Kuva: Pekka Aho

Olen valtuustoaikanani tehnyt useita valtuustoalotteita lähiruuasta, kalankäsittelytiloista, ammattikalastuksesta ja jalostuksesta. Apua ei ole valtuustosta löytynyt, sympaattisesti on olalle taputeltu: "Kyllä se siitä."

Poliitikot tykkää politikoida, elinkeinoista ei niin väliä.

Lisäksi olen ollut jalostushankkeissa: Lake fish, Sihvola ja AMK Poro-Kala – mitään ei ole tapahtunut. Puuhastellaan muutaman kuhafileen kanssa ja samaan aikaan tehokas nuottaporukka saa päivässä jopa kymmenen tonnia järvikalaa apajasta: särkeä, kiiskeä, haukea, kääpiösiikaa, lahnaa, neulamuikkua ja norssia.

Parissa kuukaudessa kaksi henkilöä saa sata tonnia uusiutuvaa luonnonvaraa rantaan, jos ne joku ostaa. Nyt syysapajat menevät kettujen evääksi, tulee kuitenkin Suomen parhaat siniketut.

Sadan kilometrin säteellä on terveysvaikutteista järvikalaa yli miljoona kiloa, joita ei kukaan kalasta, eikä osta. Norvajärven (1 183 hehtaaria) kokoiseen järveen kuolee kudun jälkeen vuosittain yli kymmenen tonnia neulamuikkua järven pohjaan talvisin jään alle.

Norvajärven (1 183 hehtaaria) kokoiseen järveen kuolee kudun jälkeen vuosittain yli kymmenen tonnia neulamuikkua järven pohjaan talvisin jään alle.

Mikäli riistapuolella jätettäisiin sama proteiinimäärä hyödyntämättä, kuolisi Norvajärven jäälle vuosittain 150 hirveä nälkään. Tätä pidettäisiin ympäristörikoksena, lähijärvillä tämä on jokavuotista alikalastuksen vuoksi.

Tänään suomalainen syö enemmän tonnikalaa ja katkarapua kuin muikkua. Lieneekö uhanalaisen tonnikalan hiilijalanjälki musta tänne peltipurkissa toiselta puolelta maapalloa  seilanneena? Lähijärvistä saisi neulamuikkua ja särkeä purkkiin, tai massaksi, talvimuikkua ei tarvitse edes perata.

Haastan lappilaiset järvikalatalkoisiin. Tehdään särestä, neulamuikusta ja norssista massaa VTT:n mallin mukaan. Toimitan raaka-aineen koe-erissä kevään ja syksyn aikana jäävesijäähdytettynä keittiöön, jos löytyy koneet ja pakasteet.

Tuotteet ovat kaikkien käytettävissä, pystyn järjestämään nuotta-, ja rysäkurssit, sekä kalastuksen järvillä sulku-, ja saartopyydyksillä.

Lisäksi Metsävaltiolta saa rysä-, ja nuottalupia alikalastettuihin järviimme.

Jouko LampelaKalastaja, kaupunginvaltuutettu (ps.)