Jalkapallo: "Oli hienoa huo­ma­ta, että seu­ral­la on kova luotto osaa­mi­see­ni", ku­vai­lee ro­va­nie­me­läis­jal­ka­pal­loi­li­ja Vilma Koi­vis­to siir­toaan yhteen Ruotsin huip­pu­jouk­kueis­ta

Pääkirjoitus: Venäjä jatkaa hyb­ri­di­ope­raa­tio­taan Suomen rajalla niin kauan kun se katsoo hyö­ty­vän­sä siitä

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Elä­ke­tur­va­kes­kus pe­lot­te­lee

Suurlevikkinen lehti julkaisi henkilöhaastattelun uudesta pääministeristä Sanna Marinista. Artikkeliin oli istutettu provokatorinen ETK:n väittämä: "Eläkkeiden rahoituspohja on romahtamassa. ETK:n laskelman mukaan riittäisi, että syntyvyys palaisi vuoden 2012 tasolle. Silloin Suomessa syntyi 59 493 vauvaa".

Väittämä on samaa ETK:n harrastamaa pelottelua kuin mitä se harrasti jo ennen suurten ikäluokkien eläkkeelle siirtymistä. Väliaikaiseksi, 2-3 vuodeksi käyttöön otetun "taitetun palkkaindeksin" poistolla pelottelu on saman pelottelun jatkumoa. ETK mielestä poisto vaatisi työeläkemaksujen korottamista. Ei vaadi. Nyt se pelottelee syntyvyyslukujen pienentymisen johtavan "romahdukseen". Ei johda.

Jotta keskustelu pysyisi objektiivisena, todettakoon, että tällä hetkellä eläkerahastojen kokonaismäärä on 210 miljardia euroa. Sen vuotuinen tuotto – näinkin huonosti hoidettuna – on liki 10 miljardia euroa. Kaiken kukkuraksi sijoituksista vajaa 80 prosenttia on suunnattu ulkomaisiin kohteisiin, vaikka kotimaisen pk-yrittäjyys potee kroonista pääoman puutetta.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.