Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Kolumni: Totuus odottaa yhä ker­to­jaan­sa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: CR-ka­las­tus kiel­let­tä­vä lailla

Pyydystä- ja päästä-kalastus (CR) on eläinrääkkäystä, joka pitäisi lailla kieltää. CR-kalastus täyttää eläinrääkkäyksen kriteerit, sillä eläinsuojelulaki sanoo: "Tarpeetonta kärsimystä eläimelle pitää välttää."

Tornionjoella on kuollut tuhansia luonnonvaraisia lohia CR-kalastuksen seurauksena. Vapautetut lohet kuolevat kuvausten ja käsittelyn jälkeen stressiin ja vesihomeeseen syksyyn mennessä.

Edesmennyt isäni pyysi keväisin kutuhaukia verkoilla. Kalat otettiin kesäksi altaisiin ja niitä ruokittiin särjillä. Kesällä haukiin tuli merkki verkon silmistä, vesihome iski verkon viottamaan ihoon. Heinä-elokuussa lämpimän veden aikaan hauet kuolivat bakteeritautiin, vesihomeeseen. Samoin käy Torniojoen lohille.

Osa kaloista kuolee neljässä tunnissa stressiin. Ne menevät maitohapoille väsytystilanteessa. Solmullinen havas haavissa tai kalan käsittely kuvaustilanteessa rikkoo kalan ihoa suojaavan limakerroksen.

Lohi päivässä kalastajaa kohti pitäisi riittää.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi