Lukijalta
Mielipide

Lukijalta: Airbnb ja Rovaniemen rakennusvalvonta – toteutuuko oikeudenmukaisuus?


Muun muassa Pekankadulla sijaitsevassa kerrostalossa on useita Airbnb-asuntoja. Arkistokuva.
Muun muassa Pekankadulla sijaitsevassa kerrostalossa on useita Airbnb-asuntoja. Arkistokuva.
Kuva: Anssi Jokiranta

Tiistaina 4.2. uutisoitiin tiedotusvälineissä, ettei Rovaniemen kaupunki  suhtaudu niin kriittisesti Airbnb-vuokraustoimintaan kuin Helsingin kaupunki.

Erikoista uutisoinnissa oli, että Rovaniemellä ei tarvitse noudattaa asemakaavan ja rakennusmääräyksien ohjeita, vaikka kerrostalo on määräysten mukaan merkitty asuinkäyttöön. Viranhaltijat perustelevat näkemystään sillä, että on vaikea valvoa sitä kuinka paljon ammattimaisessa lyhytaikaisessa vuokraustoiminnassa huoneistoja on.

Ei tarvitse kuin kävellä Rovakatua, niin näkee kuinka monta avainboxia on talojen nurkilla, josta vuokralainen voi avaimen ottaa. Sama asia näkyi hyvin yhden keskustan kerrostalon seinältä Ylen Lapin tv-uutisissa.

Kysynkin, miksi rakentamista koskevat määräykset ovat olemassa, jos niitä ei tarvitse noudattaa? Kuinka Rovaniemen kuntapäättäjät valvovat sitä, että rakentamista koskevat määräykset kohtelevat kaikkia kaupunkilaisia oikeudenmukaisesti?

Airbnb-ongelmaa ei voi sysätä kerrostaloista kotinsa ostaneille asukkaille, koska se aiheuttaa koko ajan erilaisia kustannuksia, joita syntyy airbnb-bisneksestä. Kerrostalojen käytäviä ja hissejä ynnä muita joudutaan samalla tavalla huoltamaan kuin hotelleissa, sillä jatkuva matkalaukkujen vetäminen jättää jälkensä.


Muokattu 12.2.2020 klo 10.20: kuvatekstin kadunnimi korjattu.